x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA cere strămutarea dosarului Năstase de la Tribunalul Bucureşti

DNA cere strămutarea dosarului Năstase de la Tribunalul Bucureşti

02 Iul 2012   •   15:58
DNA cere strămutarea dosarului Năstase de la Tribunalul Bucureşti

Directia Nationala Anticoruptie cere stramutarea dosarului lui Adrian Nastase de la Tribunalul Bucuresti, dar si suspendarea procesului pana pe 29 august, data la care aceasta cerere va fi judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA au depus luni la instanta suprema o cerere de stramutare a dosarului 23469/3/2012 de la Tribunalul Bucuresti la orice alta instanta egala in grad, din tara.

Dosarul pentru care procurorii DNA solicita stramutarea este cel in care avocatii lui Nastase cer Tribunalului Bucuresti intreruperea executarii pedepsei primite de fostul premier in cazul Trofeul Calitatii.

Dosarul de la Tribunalul Bucuresti este judecat de Elena Burlan, magistratul care l-a achitat pe medicul Serban Bradisteanu intr-un dosar de coruptie.

Recent, acelasi Bradisteanu a fost pus sub acuzare de catre DNA pe motiv ca ar fi zadarnicit punerea in executare a mandatului de incarcerare a lui Adrian Nastase, internat la Spitalul de Urgenta Floreasca dupa o tentativa de sinucidere. Medicul l-ar fi tinut in spital pe fostul premier mai mult decat era necesar, potrivit anchetatorilor.

Repartizarea dosarului catre judecatoarea Elena Burlan a generat reactii din partea procurorilor, referitoare la procedura aleatorie in care cazul a ajuns la acest magistrat.

Sursele judiciare citate au aratat ca motivele cererii de stramutare sunt cele prevazute de articolul ce indica temeiurile cererii de stramutare, iar in particular, in acest caz, despre potentiala lipsa de impartialitate a unui magistrat.

"Inalta Curte de Casatie si Justitie stramuta judecarea unei cauze de la instanta competenta la o alta instanta egala in grad, in cazul in care impartialitatea judecatorilor ar putea fi stirbita datorita imprejurarilor cauzei, dusmaniilor locale sau calitatii partilor, cand exista pericolul de tulburare a ordinii publice ori cand una dintre parti are o ruda sau un afin pana la gradul al patrulea inclusiv printre judecatori sau procurori, asistentii judiciari sau grefierii instantei", arata articolul 55 din Codul de procedura penala, care reglementeaza temeiurile stramutarii.

La alineatul doi al aceluiasi articol, se arata ca "in cursul judecatii stramutarea poate fi ceruta de partea interesata, de procuror sau de ministrul Justitiei".

Instanta suprema a stabilit luni un termen intermediar pentru 4 iulie, cand procurorii anticoruptie vor solicita suspendarea judecarii dosarului de la Tribunalul Bucuresti, pana la dezbaterea cererii de stramutare in instanta.

×