x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator DNA: Primarul Cătălin Cherecheș, urmărit penal pentru mai multe fapte

DNA: Primarul Cătălin Cherecheș, urmărit penal pentru mai multe fapte

02 Oct 2015   •   18:28
DNA: Primarul Cătălin Cherecheș, urmărit penal pentru mai multe fapte

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, este urmărit penal de procurorii DNA pentru mai multe fapte, în dosarul în care au fost făcute percheziții legate de HCM Baia Mare.

El este acuzat de abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu, la fals în înscrisuri sub semnătură privată și la evaziune fiscală, toate în formă continuată.

În dosar, mai sunt cercetați pentru fapte similare Aurica Popa și, sub control judiciar, Florin Sandu Năsăiescu — contabil în cadrul clubului HC Municipal Baia Mare și Ioachim-Nicolae Făt — director al echipei HC Minaur (echipa masculină).

Procurorii DNA au dispus, joi, luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 zile față de Liviu-Ioan Bala, director executiv al HCM Baia Mare.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis vineri AGERPRES, în perioada 2014 — septembrie 2015, Liviu Bala, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a îndeplinit în mod defectuos mai multe acte sau a ajutat la întocmirea acestora (efectuarea de cheltuieli fictive, întocmirea de documente contabile fictive, efectuarea de cheltuieli ce nu au fost cuprinse în bugetul de venituri și cheltuieli și în bilanțul contabil aprobat de Adunarea Generală a HC Municipal Baia Mare etc.), prin acestea cauzând acestui club sportiv un prejudiciu de aproximativ 650.000 lei.

"Concret, în aprilie 2015, jucătoarelor de handbal li s-a înmânat de către reprezentanții clubului câte un dosar, fiecare conținând mai multe documente, între care un contract civil de prestări servicii încheiat între HC Municipal Baia Mare, în calitate de beneficiar, reprezentată de Bala, și fiecare dintre acestea, prin PFA, în calitate de prestator de servicii, perioada contractului fiind 28.11.2014 — 30.06.2018. Conform contractului civil de prestări servicii, pentru obligațiile asumate de către jucătoare, beneficiarul HC Municipal Baia Mare trebuia să achite, în tranșe periodice, în urma facturării de către prestator, mai multe sume de bani", susțin procurorii.

DNA precizează că tot în acest dosar există, printre altele, și un document, prin care jucătoarele îl împuternicesc pe inculpatul Năsăiescu pentru ca în numele fiecăreia să semneze cu semnătura sa electronică orice înscris ce emană de la PFA-urile înregistrate pe numele sportivelor.

"Cu aceeași ocazie li s-au înmânat jucătoarelor câte 13 facturi și chitanțe aferente perioadei 30.11.2014 — 30.12.2014, emise de către fiecare în parte, prin PFA-ul deținut, având ca obiect prestări servicii conform contractului, însumând în total 65.000 lei. Aceste facturi nu reflectă realitatea, întrucât jucătoarele au primit pentru serviciile prestate mai puțin de 10.000 lei fiecare, restul sumei de bani facturate fiind încasată de către reprezentanții clubului. În aceeași perioadă, Bala a ajutat la înregistrarea în actele contabile ale HCM Baia Mare a unor cheltuieli corespondente anilor 2014 și 2015, care nu au la bază operațiuni reale și la evidențierea altor operațiuni fictive, respectiv înregistrarea de venituri nereale pe PFA-urile aparținând sportivilor, denaturându-se astfel rezultatele financiar — contabile atât ale HC Municipal Baia Mare, cât și ale persoanelor fizice respective, concomitent cu producerea unui prejudiciu în dauna statului", se arată în comunicat.

Anchetatorii au reținut că în aceeași manieră a procedat și Nicolae Făt.

"Inculpații Bala și Făt l-au susținut pe Florin Năsăiescu în demersurile efectuate de acesta din urmă în legătură cu întocmirea unor documente în fals, cu scopul de a justifica prejudiciile create atât Clubului sportiv HC Municipal Baia Mare, cât și bugetului consolidat al statului. Inculpatul Năsăiescu a beneficiat și de ajutorul suspectei Aurica Pop, care în perioada 2014 — 2015 a condus efectiv contabilitatea clubului și care avea cunoștință că o parte din documentele contabile prezentate de inculpat nu reflectau operațiuni reale sau erau întocmite în fals", spune DNA.

Procurorii au constatat că primarul Cherecheș, uzând de prerogativele ce îi sunt conferite de funcția îndeplinită, a promovat și susținut proiecte în Consiliul Local Baia Mare, în vederea finanțării clubului sportiv, deși avea cunoștință de activitatea infracțională desfășurată de inculpații Bala, Năsăiescu și Făt, care și-au însușit sume de bani din veniturile acestuia.

"Mai mult, suspectul Cherecheș era cel care conducea întreaga activitate a HC Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menționate mai sus, de selectarea jucătorilor și jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, de stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul Local al municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, de sumele de bani provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi și chitanțe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercită asupra acestora", mai susțin procurorii.

Potrivit DNA, primarul ar fi dispus, în mod abuziv, unor entități cu capital majoritar de stat și cu capital privat acordarea unor sponsorizări în favoarea clubului, iar sumele de bani erau folosite pentru acoperirea de cheltuieli fictive înregistrate la acest club.

În realitate, au reținut anchetatorii, o parte din sumele de bani ajungeau la Bala, Năsăiescu și Făt și la alte persoane.

"Implicarea totală a suspectului Cherecheș în activitatea clubului sportiv nu a fost de natură a servi interesului comunității din municipiul Baia Mare, ci doar pe acela al unui grup privat de interese, organizat în cadrul clubului sportiv, și interesul personal", mai subliniază DNA.  

×
Subiecte în articol: catalin chereches