x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu in baletul mondial. Marea balerină rusă Maia Plisețkaia a MURIT

Doliu in baletul mondial. Marea balerină rusă Maia Plisețkaia a MURIT

02 Mai 2015   •   22:58
Doliu in baletul mondial. Marea balerină rusă Maia Plisețkaia a MURIT
Sursa foto: wikimedia commons

Directorul teatrului Bolșoi din Moscova Vladimir Urin a anunțat sâmbătă decesul marii dansatoare clasice Maia Plisețkaia la 89 de ani.

"Ea a murit după ce a suferit o criză cardiacă. Medicii au încercat totul, dar nu au mai putut face nimic", a declarat Urin, citat de agenția de presă rusă TASS.

Ea a decedat în Germania, a precizat directorul teatrului, adăugând că a fost informat de soțul balerinei, compozitorul rus Rodion Șcedrin.

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat condoleanțe rudelor dansatoarei într-un comunicat publicat de serviciul său de presă.

Născută la 20 noiembrie 1925 la Moscova, Maia Plisețkaia a fost una din doar două balerine ale Uniunii Sovietice consacrată cu titlul de "Prima ballerina assoluta", amintește AFP.

Tatăl ei, un inginer, a fost împușcat în 1938 sub Stalin, iar mama sa, actriță de cinema, a fost trimisă într-un lagăr din Kazahstan ca "membru de familie al unui trădător de patrie".

Maia a rămas apoi în grija unchiului și mătușii sale. Ea a intrat în Bolșoi în 1943, unde s-a impus imediat ca una dintre cele mai bune dansatoare ale generației sale.

Ca una dintre cele mai strălucitoare stele în marile clasice ale repertoriului teatrului Bolșoi, Maia Plisețkaia s-a distins de asemenea prin sfidarea regimului sovietic, care a calificat drept scandalos modul cum ea interpreta unele balete.

Ea a dansat aproape 50 de ani la Bolșoi, depășind cu mult vârsta de pensionare la care ies de obicei balerinele ruse. În 2005, la 80 de ani, ea a interpretat la Kremlin "Ave Maia", dedicată lui Maurice Bejart.  


×
Subiecte în articol: Maia Plisețkaia