x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în biserica românească! Părintele Daniel Pantazi a murit

Doliu în biserica românească! Părintele Daniel Pantazi a murit

26 Noi 2020   •   16:56
Doliu în biserica românească! Părintele Daniel Pantazi a murit

Părintele Protosinghel Daniel Pantazi, fost preot slujitor și duhovnic la Catedrala Patriarhală și la Schitu Măgureanu, a murit. Anunțul a fost făcut pe pagina de Facebook a Mănăstirii Schitu Măgureanu.

 

„Părintele Protosinghel Daniel Pantazi, fost preot slujitor și duhovnic la Catedrala Patriarhală și la Schitu Măgureanu s-a mutat la Domnul, astăzi.

Părintele Daniel s-a născut la data de 11 octombrie 1938 în comuna Cernătești, județul Buzău din părinții Neagu și Rada, primind numele la Botez de Dumitru.

A urmat școala elementară în satul natal, după care între anii 1953-1958 urmează cursurile Seminarului Teologic din Buzău, apoi Institutul Teologic din București pe care il absolvă în 1970 cu lucrarea de licență: ,,Principii și aspecte ale educației creștine la Sfântul Ioan Gură de Aur”.

Între anii 1964-1968 tânarul Dumitru Pantazi, a fost pedagog la Seminarul Teologic din Buzău.

Fiind un bun cântăreț și înzestrat cu o voce plăcută, a activat în această calitate la mai multe biserici parohiale: Între anii 1962-1964 la Parohia Vernești din Episcopia Buzăului, apoi la Parohiile Grozăvești, Giulești și Floreasca din București (1973-1980) pentru ca, mai apoi, între anii 1980-1983 să fie cântăreț al Catedralei Patriarhale.

Cu 1 marte 1973 este chemat de Patriarhul Justinian Marina incredințându-i-se postul de Șef de depozit în cadrul Administrației Patriarhale.

Din 1977 ocupă prin concurs postul de director al Departamentului Bunuri bisericești din cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor pe care o ocupă pănă în 1988, cand, la cerere, se retrage din functie.

În anul 1983 îmbrățișează viața monahală la Mănăstirea Cernica, fiind tuns în monahism la Praznicul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, primind numele de Monahul Daniel. Tot în acest an, cu binecuvântarea Patriarhului Justin, va fi hirotonit ierodiacon de către PS Roman Ialomițeanul, pe seama Catedralei Patriarhale, treaptă în care slujește până în anul 1990, când va fi hirotonit ieromonah și hirotesit duhovnic pentru Catedrala Patriarhală, tot de către PS Roman Ialomițeanul. Ca duhovnic și preot va sluji mereu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie și va povățui mulți fii duhovnicești vreme de 17 ani, până în 2007 cand se va pensiona.

Va rămâne cu slujirea la Catedrala Patriarhală încă o vreme pentru, ca apoi să fie îmbisericit pentru o scurtă perioadă la Catedrala Sfântul Spiridon Nou.

În 2012, odată cu reactivarea Schitului Măgureanu este transferat cu slujirea de preot și duhovnic la acest așezământ monahal, unde slujește până la trecerea la cele veșnice.

În memoria noastră, Părintele Protosinghel Daniel Pantazi rămâne veșnic ca monahul milostiv și smerit dar și duhovnicul răbdător.

Rugăm pe fii duhovnicești, slujitori ai Sfintelor Altare, monahi, monahii și mireni, dar și pe toți cei ce l-au cunoscut și l-au iubit să-l pomenească pe blândul și rugătorul părinte Daniel, la Sfintele Altare și în rugaciunile particulare, ca astfel Mântuitorul Iisus Hristos sa-i așeze sufletul cu drepții în împărăția Sa cea cerească.

Dumnezeu să-l odihnească în pace și veșnică să-i fie pomenirea!” este scris pe pagina de Facebook a Mănăstirii Schitu Măgureanu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al Părintelui Daniel Pantazi va fi depus în Biserică Schitului Măgureanu, vineri 27 noiembrie in jurul prânzului.

Credinciosii care vor sa îi aducă un ultim omagiu o pot face vineri de la prânz, cu respectarea normelor sanitare.

Slujba inmormântarii Părintelui Daniel, va avea loc în Biserica Schitului Măgureanu, sâmbătă 28 noiembrie, începând cu ora 12:00, precedată de Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, (ora 10:00) iar înhumarea va avea loc în cimitirul monahal al Mănăstirii Cernica.

×
Subiecte în articol: Daniel Pantazi