x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Doliu în România. A murit o mare personalitate culturală

Doliu în România. A murit o mare personalitate culturală

21 Noi 2016   •   21:58
Doliu în România. A murit o mare personalitate culturală

Nicolae Licareţ, directorul artistic al Filarmonicii "George Enescu", a murit luni, în jurul orei 14,30, la Spitalul Floreasca din Capitală, a declarat, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al unităţii medicale, Bogdan Opriţa.

Nicolae Licareţ, pianist, organist şi clavecinist, s-a născut la 24 septembrie 1943 în Bucureşti şi a început studiul pianului la vârsta de 5 ani cu Natalia Iacobescu.

A beneficiat de îndrumări ale unor profesoare celebre precum Muza Ciomac, Cella Delavrancea şi, mai apoi, la Conservator, Florica Musicescu. După absolvirea Conservatorului din Bucureşti a participat la numeroase cursuri de perfecţionare la Weimar, cu Hans Pischner - clavecin, Guido Agosti - pian, şi la Brugge, cu Isolde Ahlgrimm. S-a dedicat, în paralel, studiului orgii sub îndrumarea lui Iosif Gerstenengst, fiind apoi apreciat cu ocazia numeroaselor turnee efectuate în renumite centre ale muzicii de orga din Europa (München, Madrid, Burgos, Barcelona, Perugia, Leipzig, Santiago de Compostela, Viena, Halle, Paris).

În 1968 a devenit membru al Filarmonicii din Bucureşti, al cărei director artistic a fost de la 1 ianuarie 1991.



Nicolae Licareţ este unul dintre puţinii interpreţi cu activitate solistică concertistică la trei instrumente cu claviatură. A concertat în cele mai importante săli din Europa, America şi Australia.

Pentru merite deosebite a fost decorat cu ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, cu ordinul Steaua Solidarităţii Italiene în grad de Cavaler şi cu ordinul Cavaler al Artelor şi Literelor acordat de Statul Francez. A fost vicepreşedinte al Fundaţiei "Solidaritatea Culturală Română ARS XXI".

×
Subiecte în articol: nicolae licareţ deces