Ancheta in controversatul caz Rompetrol a intrat pe un nou fagas. Mai multi directori de banci au fost citati la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiati. Surse judiciare ne-au declarat ca motivul emiterii de citatii il constituie suspiciunea de obstructionare a justitiei. Primii doi bancheri care au fost luati la intrebari sunt Nicolae Cinteza, director la BNR, si Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. Primul a spus ca bancile pot oferi informatii Parchetului, chiar daca nu e inceputa urmarirea penala. Dan Pascariu l-a contrazis
N-A FOST... Director al Directiei de Supraveghere din Banca Nationala a Romaniei (BNR), Nicolae Cinteza a stat de vorba cu procurorii DIICOT mai bine de doua ore. "BNR nu a refuzat sa colaboreze cu Ministerul Public, dar banca nu avea informatiile cerute de procurori. BNR nu avea o lista a conturilor deschise pe teritoriul Romaniei. De unde? Pai sunt 68 de milioane de conturi in tara!", ne-a declarat Cinteza la iesirea din Parchet. "La BNR sunt deschise doar conturile bancilor si ale Trezoreriei statului. Nu s-au dat nici un fel de indicatii bancilor pentru a nu livra informatii Parchetului!" Cinteza a mai spus ca nu i s-a precizat o calitate anume in care a fost chemat la Parchet, ca nu a scris nici un cuvant si ca, de fapt, a avut loc doar o discutie cu procurorii vizand colaborarea "pe viitor" cu Ministerul Public. A FOST REFUZ. Presedintele HVB Bank Romania, Dan Pascariu, a conversat cu procurorii timp de 40 de minute. Tonul discutiilor a fluctuat de la normal pana la strigate, Pascariu insistand pentru respectarea secretului bancar. "La HVB Bank a fost o problema cu refuzul de a oferi informatiile cerute. In urma discutiilor, s-a ajuns la concluzia ca nu este vorba despre obstructionarea justitiei. Procedura va fi reluata", ne-au declarat surse judiciare. Anul trecut, procurorii DIICOT au cerut verificarea conturilor a peste 60 de persoane, oameni de afaceri, ziaristi si politicieni, printre acestia din urma numarandu-se si primul-ministru, Calin Popescu Tariceanu. Parchetul va cere din nou bancilor sa le livreze informatiile despre aceste conturi. CUVANTUL BNR. In chestiunea atat de controversata a limitei pana la care se poate merge pentru apararea secretului bancar, Cinteza ne-a spus: "Legea prevede ca Ministerul Public poate cere supravegherea conturilor si orice alte documente daca exista indicii temeinice de savarsire a unor infractiuni, chiar daca nu e inceputa urmarirea penala. E normal sa ceara verificari!". (Violeta Fotache)
CONTRADICTIE
|
Presedintele HVB a spus ca este obligat sa-si respecte clientii, motiv pentru care banca lui nu poate oferi informatiile cerute daca nu s-a inceput urmarirea penala impotriva societatilor sau persoanelor vizate de Parchet. El a spus ca sprijina lupta anticoruptie pentru ca isi doreste oameni de afaceri "curati", dar legea trebuie respectata. "Traim sub regimul secretului bancar si, daca nu se respecta acest secret, Romania se transforma intr-un stat politienesc", a spus Pascariu.
|
Citește pe Antena3.ro