x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Dreptul la anonimitate, garantat de Parlamentul European

Dreptul la anonimitate, garantat de Parlamentul European

18 Apr 2016   •   18:11
Dreptul la anonimitate, garantat de Parlamentul European
Sursa foto: maxkabakov/Getty Images/iStockphoto

Parlamentul European a adoptat un pachet legislativ privind protecţia datelor personale, care include, printre altele, dreptul persoanelor de a cere operatorilor online de a şterge informaţiile pe care le deţin despre ele, atâta timp cât acestea nu trebuie folosite într-o investigaţie penală sau într-un proces juridic. Dreptul la anonimitate nu poate fi însă mai presus de dreptul presei la liberă informare. Pachetul acordă atenţie specială datelor despre minori.

Potrivit pachetului legislativ aprobat de Parlamentul European, o persoană care în baza unui contract cu o instituţie a furnizat datele sale personale nu mai doreşte ca acestea să fie prelucrate, aceasta poate solicita să fie şterse. Instituţia care deţine datele este obligată să se confor-meze cererii persoanei în cauză. Excepţie fac cazurile în care există motive legitime pentru păstrarea datelor – dacă acestea sunt solicitate de autorităţile naţionale pentru un proces penal, de exemplu. Pachetul legislativ specifică şi faptul că dreptul la anonimitate nu îl poate depăşi pe cel la liberă exprimare. Cu alte cuvinte, o persoană nu poate solicita unui organ de presă să şteargă informaţiile care au apărut despre ea în baza acestui pachet legislativ, considerându-se că dreptul la liberă expri-mare este superior. Intituţiile care primesc astfel de solicitări justificate din partea unei persoane trebuie să şteargă datele personale fără întârzieri nejustificate. Pachetul pune accent special pe dreptul la anonimitate al copiilor. În cazurile în care datetele personale ale unui minor sunt utilizate în scopuri de marketing de către o companie, de exemplu, este obligatoriu acordul părintelui sau tutorelui legal. Vârsta recomandată până la care minorul nu are dreptul de a decide cui oferă datele personale este de 16 ani, neputând fi mai mică de 13 (normele specifice legate de vârstă trebuie stabilite de fiecare stat în parte). De altfel, Comitetul European pentru Protecţia Datelor, care se va forma ca urmare a noului regulament european, va emite orientări, recomandări şi bune practici privind procedurile de ştergere a linkurilor către datele cu caracter personal ale copiilor sau a reproducerilor acestora de care dispun serviciile de comunicaţii accesibile publicului. Pachetul legislativ introduce şi un obiectiv pe care noile produse tehnologice – reţele sociale, apli-caţii mobile etc. – trebuie să le respecte, anume anonimizarea datelor. Acest lucru se va face prin eliminarea informaţiilor de identificare personală, pseudonimizare (înlocuirea datelor de identificare perso-nală cu identificatori artificiali) şi criptarea mesajelor (care codifică datele astfel încât numai persoanele autorizate le pot citi).

 

Pachetul prevede armonizarea regulamentelor de transfer al datelor personale în toate cele 28 de ţări membre pentru a se facilita schimbului de date cu caracter personal necesare pentru a preveni criminalitatea în condiţii de securitate juridică

 

×