Dumitru Sechelariu a fost lăsat liber nu din cauza stării sale de sănătate, ci pentru că procurorii anticorupţie nu au prezentat suficiente probe sau motive temeinice în susţinerea cererii de arestare, aşa cum reiese din motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1, dată ieri publicităţii. Recursul DNA împotriva acestui verdict se va judeca azi la Tribunalul Bucureşti.
Instanţa nu a făcut nici o referire la starea de sănătate a lui Dumitru Sechelariu (externat marţi din spital, la scurt timp după ce judecătorii respinseseră arestarea pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă). Analizând probele depuse de procurorii DNA, printre care şi nişte interceptări telefonice şi ambientale ale unor discuţii dintre Sechelariu şi Iuliean Şutu, instanţa a concluzionat că nu există indicii temeinice referitoare la faptul că Sechelariu ar fi săvârşit o faptă prevăzută de legea penală.
Instanţa a reţinut ca nesincere, contradictorii declaraţiile lui Iuliean Şutu, coinculpat arestat în dosar pentru 29 de zile încă de la 19 februarie. Acesta a spus iniţial că împreună cu Sechelariu i-au oferit denunţătorului Cătălin Moisă suma de 40.000 de euro pentru influenţarea unor judecători, apoi a retractat, spunând că banii respectivi i-au fost daţi ca ajutor financiar. Instanţa a subliniat că declaraţiile lui Şutu nu sunt sprijinite de nici o altă probă în dosar.
Potrivit procurorilor DNA, Cătălin Moisă şi Paul Daniel Moglan, ambii denunţători, ar fi urmat să influenţeze magistraţi de la Curtea de Apel Bacău, pentru a obţine câştig de cauză pentru SC Transport Public SA în litigiul pe care firma lui Sechelariu îl avea cu Consiliul Local Bacău legat de un teren de 3,5 hectare. Conform DNA, Sechelariu ar fi fost "autor mediat" al faptei de corupţie, el fiind cel care a remis cei 77.400 de lei. Tribunalul Bucureşti va decide azi dacă menţine verdictul instanţei inferioare sau dacă va dispune arestarea lui Sechelariu.