x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Comisia Europeană a "presuspendat" plăţile pentru trei programe operaţionale cu fonduri UE

Comisia Europeană a "presuspendat" plăţile pentru trei programe operaţionale cu fonduri UE

25 Oct 2012   •   14:11
Comisia Europeană a "presuspendat" plăţile pentru trei programe operaţionale cu fonduri UE
Sursa foto: BORYANA KATSAROVA/AFP

Comisia Europeană a notificat Guvernul român în legătură cu intrarea în procedură de "presuspendare" a programelor operaţionale sectoriale Transporturi (4,4 mld. euro), Creşterea Competitivităţii Economice (2,5 mld. euro) şi a Programului Operaţional Regional (3,5 mld. euro). De asemenea, pentru a proteja bugetul UE, au fost propuse corecţii financiare şi pentru programul "Mediu".

Măsurile adoptate astăzi fac parte dintr-o procedură reglementată de protejare a intereselor financiare ale UE şi a modalităţilor de utilizare a banilor contribuabililor.

În urma celor trei scrisori de joi, câte una pentru fiecare program vizat, România are la dispoziţie două luni pentru a reacţiona şi apoi pentru a demonstra că a luat toate măsurile necesare pentru a remedia deficienţele identificate şi că sistemele de gestionare şi control funcţionează în mod adecvat.

"Comisia solicită autorităţilor române să ia de urgenţă măsuri în acest sens, deoarece fondurile UE reprezintă principala sursă de investiţii în România şi, prin urmare, un factor esenţial de creştere. Ţara are nevoie de aceste fonduri, iar Comisia doreşte să reia plăţile cât mai curând posibil. Autorităţilor române le revine acum sarcina de a demonstra că sistemele de gestionare şi control funcţionează. În prezent, ceea ce contează sunt acţiunile urgente", menţionează Serviciile Comisiei Europene într-un comunicat citat de Agerpres.

"Scrisorile de presuspendare trimise astăzi (joi - n.r.) reiterează acţiunile care trebuie întreprinse la nivel naţional şi indică măsurile practice necesare pentru realizarea unui sistem de gestionare şi control eficient. Aceste măsuri nu constituie o surpriză, deoarece a existat un dialog constant între autorităţile române şi Comisie cu privire la măsurile necesare. Ar trebui să se tragă învăţăminte din experienţa perioadei actuale. Este vital ca viitorul sistem de gestionare şi control din România să abordeze deficienţele actuale şi să producă rezultate cu privire la proiecte care respectă reglementările juridice şi sunt viabile din punct de vedere economic, răspunzând provocărilor cu care se confruntă România', se mai specifică în comunicat. (V.M)


×