Voluntarii ecologişti au curăţat lună duminica trecută pădurea de lângă staţiunea Buşteni, murdărită week-end de week-end de turiştii necivilizaţi. În nici trei ore de muncă s-au umplut peste 30 de saci de gunoaie. Acţiunea de duminică a fost pusă la punct în urmă cu o lună. Dacă faci o plimbare prin pădurea vecină Buşteniului, nu este greu să observi cantităţile de gunoi ce sufocă marginea pădurii. Aşa i-a venit unui bucureştean, Liviu Verziu, ideea de a face un grup care să încerce strângerea gunoaielor. "Prietena mea a fost cu ideea de a organiza un grup. Eu am elaborat şi instrumentat «cazul»... Aşa că am început să scriu mail-uri... Pe colo, pe colo... În prima fază ne-au răspuns mulţi. Dar cum vorba este uşor de aruncat... pe măsură ce trecea timpul, tot mai puţini s-au arătat dornici de a lua parte la acest proiect", spune Liviu Verziu. Ecologiştii nu au cerut bani pentru treaba asta, ci un suport de mediatizare. Aşa se face că duminică, la punctul final de întâlnire din Buşteni s-au strâns aproape 30 de voluntari.
GATA DE ACŢIUNE. Au venit din Bucureşti, Sibiu şi Braşov. "Am avut şi plăcerea să avem în grup doi copii (unul de vreo 8 ani, iar celălalt de 6 ani, împreună cu mama şi cu tatăl). Câţiva au vrut să vină chiar din Cluj, însă distanţa şi faptul că era duminică le-a făcut imposibilă venirea. Plănuisem şi un traseu. Ecologizare şi plimbare. Am fost însă copleşiţi chiar din primul hop. Prima linie de pădure din vecinătatea Buşteniului a fost atât de înţesată de gunoaie (PET-uri, hârtii, plastic de tot felul, resturi de mobilă, chiuvete, haine etc.), încât a trebuit să mai dăm o fugă până în Buşteni şi să mai cumpărăm un rând de saci", povesteşte Liviu. Grupul a lucrat doar trei ore, pentru că a început ploaia, dar în acest interval au reuşit să umple peste 30 de saci cu gunoaie, fiecare a câte 120 de litri. Impresionanta cantitate a fost "recoltată" de pe o suprafaţă nu mai mare decât parcul din Piaţa Unirii din Bucureşti. "Ne pregăteam să atacăm şi drumul dinspre Buşteni şi Gura Diham... Însă ploaia ne-a trimis la odihnă. Aşa că ne-am regrupat în Buşteni şi am stat la o bere, o pizza, o vorbă. Am ajuns la concluzia că a fost o acţiune reuşită, peste aşteptări. Că trebuie să mai facem aşa ceva. Că sperăm ca data viitoare să vină şi mai mulţi. Că vom încerca să implicăm şi autorităţile. Că vom încerca să atragem atenţia nu pentru reclamă, ci pentru un mediu mai curat. Un mediu în care să putem să respirăm aer curat, şi nu bere trezită dintr-un pet aruncat în iarbă", mai spune Liviu Verziu.
|
CONCLUZII
"Grupul a lucrat doar trei ore, dar în acest interval au reuşit să umple peste 30 de saci cu gunoaie. Am ajuns la concluzia că a fost o acţiune reuşită, peste aşteptări. Că trebuie să mai facem aşa ceva. Că vom încerca să implicăm şi autorităţile. Că vom încerca să atragem atenţia nu pentru reclamă, ci pentru un mediu mai curat" Liviu Verziu voluntar |
SACI RIDICAŢI DE AUTORITĂŢILE LOCALE
|
Ce s-a întâmplat cu sacii? Povesteşte tot Liviu Verziu: "Fiind foarte mulţi, nu ar fi încăput în pubele (să nu mai zicem coşurile de gunoi). Aşa că am luat legătura cu autorităţile din Buşteni, care au promis că vor ridica sacii pe care i-am strâns grămadă şi i-am pus într-un loc foarte aproape de oraş. Vom suna şi vom verifica dacă au fost sau nu ridicaţi. De altfel, autorităţile suştin că după 1 mai obişnuiesc să plaseze pubele în zonele frecventate de turişti şi că anul ăsta au fost luate prin surprindere de valul de turişti care au luat cu asalt Buşteniul înainte de această dată. Totuşi, în zona în care noi am strâns gunoaiele nu îmi aduc aminte să mai fi văzut pubele de trei ani. Mai mult de atât, localnicii obişnuiesc să arunce gunoaiele chiar în pădure, în special pe albia râurilor din preajmă. Există pe ici, pe colo câte un anunţ care ameninţă cu amenda, dar nu pare să intimideze pe nimeni..."
|