x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Edilul Craiovei, arestat pentru 29 de zile

Edilul Craiovei, arestat pentru 29 de zile

de Violeta Fotache    |    Elly Cîrstea    |    03 Mar 2010   •   00:00
Edilul Craiovei, arestat pentru 29 de zile
Sursa foto: /Intact Images/Gazeta Sporturilor

Tribunalul Argeş a emis ieri mandat de arestare de 29 de zile pe numele lui Antonie Solomon, primarul Craiovei şi preşedinte al PD-L Craiova. Conform DNA, el a primit o şpagă pentru autorizaţia de construcţie a hipermarketului PIC - 40.000 de euro - şi una pentru o linie de autobuz până acolo - de 10.000 de euro.



Acuzat în drept de luare de mită în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în fapt, edilul este acuzat că în perioada februarie-noiembrie 2006 ar fi primit 50.000 de euro şpagă de la un acţionar principal al hipermarketului PIC, pentru a-şi îndeplini necorespunzător atribuţiile funcţiei de primar şi de preşedinte al Comisiei de sistematizare a circulaţiei rutiere şi pietonale a municipiului Craiova.

40.000 DE EURO - O AUTORIZAŢIE, 10.000 DE EURO - O STAŢIE
Cele 40.000 de euro le-a primit în mai multe tranşe pe parcursul lunilor februarie şi martie 2006, pentru a emite ilegal autorizaţia de construcţie pentru hipermarketul PIC Craiova. "Documentul, completat cu menţiuni nereale, a fost semnat de primarul Solomon Antonie la data de 16 martie 2006, în aceeaşi zi în care SC PIC SA Piteşti a depus cererea prin care a solicitat această autorizaţie.

Anterior, cererea de autorizaţie fusese respinsă de funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, întrucât exista un litigiu pe rolul instanţelor judecătoreşti", se arată în comunicatul DNA. Ceilalţi 10.000 de euro ar fi fost primiţi de Antonie Solomon la data de 9 noiembrie 2006, pentru a înlesni aprobarea unei cereri privind asigurarea transportului public până în zona unde este amplasat hipermarketul. Anchetatorii DNA au în vizor şi alte persoane implicate în această cauză. La instrumentarea dosarului DNA colaborează cu ofiţeri din cadrul serviciului secret al Ministerului de Interne.

"NU MĂ AŞTEPTAM! SINCER!"
La proces au participat familia şi prieteni ai primarului Craiovei, fără însă a face declaraţii de presă. Mai mulţi simpatizanţi l-au aşteptat pe edil la instanţă, după cum au declarat, din simpatie, şi nu pentru că ar fi înregimentaţi politic. "Îl cunosc pe Antonie Solomon de aproape 50 de ani. Îi ştiu moralitatea. Îmi pare rău de ce i s-a întâmplat. Nu s-a întâlnit om aşa bun ca primarul Solomon. Am venit de la 100 km distanţă în speranţa că se întoarce cu noi acasă", a declarat unul dintre simpatizanţii lui Solomon.

După pronunţarea verdictului, Antonie Solomon, schimbat la faţă, a părăsit clădirea Tribunalului Argeş, sub escortă, şi a fost dus în arestul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Argeş, unde a fost de altfel cazat şi în noaptea de marţi spre miercuri, după ce procurorii DNA Piteşti i-au emis ordonanţa de reţinere de 24 de ore. Pe când cobora scările instanţei, primarul a fost întrebat de jurnalişti dacă se aştepta la o asemenea decizie, iar el a răspuns: "Nu mă aşteptam! Sincer!". Înainte de a intra în duba Poliţiei, Antonie Solomon a punctat că procurorii n-au avut nici o probă împotriva lui.

EDILUL, SUSŢINUT DE ANGAJAŢI
Potrivit Legii 215/2001 privind administraţia publică locală, mandatul primarului se suspendă de drept, prin ordin al prefectului, numai în cazul în care edilul a fost arestat preventiv. Prefectul de Dolj, Eugen Georgescu, aşteaptă însă comunicarea oficială din partea Tribunalului Argeş.

"Am fost sunat şi mi s-a spus. Aştept comunicarea oficială a instanţei, după care voi dispune măsurile care se impun în condiţiile legii şi voi semna ordinul de suspendare din funcţie. Nu ştiu cum a fost dată soluţia şi dacă este sau nu cu recurs, pentru că s-ar putea să atace cu recurs şi să câştige la instanţa superioară şi să nu mai fie nevoie de semnarea ordinului", a declarat prefectul Eugen Georgescu.

Avocaţii inculpatului au declarat că vor face recurs, proces care se va judeca, cel mai probabil, vineri, la Curtea de Apel Piteşti. Aseară 200 de angajaţi ai Primăriei Craiova au protestat în faţa instituţiei, susţinându-şi primarul.

×