x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea, al VIII-lea serviciu secret al României

Elena Udrea, al VIII-lea serviciu secret al României

de Dan Constantin    |    08 Feb 2015   •   21:19
Elena Udrea, al VIII-lea serviciu secret al României

Sătul să stea în umbra scandalului public de pe axa Elena Udrea – SRI – DNA, respectiv Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, fostul preşedinte Traian Băsescu a ieşit la atac tocmai la congresul Partidului Mişcarea Populară. Cu această ocazie, Traian Băsescu a confirmat o parte dintre acuzaţiile şi informaţiile făcute publice de către protejata sa, Elena Udrea. Mai mult, fostul preşedinte a declarat că Elena Udrea i-a livrat informaţiile despre generalul Florian Coldea, director adjunct al Serviciului Român de Informaţii. “Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor”, a declarat Traian Băsescu. Astfel, a fost confirmat faptul că Elena Udrea funcţiona ca un serviciu alternativ de informaţii pentru preşedintele Băsescu. Cu toate acestea, Băsescu nu a ezitat în 2014 să mai pună o stea de general pe umerii lui Florian Coldea. Însă, sâmbătă seara procurorii anticorupţie l-au săltat pe Tudor Breazu, administratorul unei firme patronată de Udrea, care are în arendă moşia din localitatea Nana a familiei Băsescu.

Administratorul ei, Tudor Breazu, a fost reţinut de DNA

Procurorii anticorupţie i-au mai dat o lovitură Elenei Udrea. Liberiu Tudor Breazu administratorul societăţii Agro Green Nana, înfiinţată de Elena Udrea în octombrie 2013, a fost reţinut de procurorii DNA care îl acuză de complicitate la luare de mită în dosarul “Gala Bute”. Această firmă a luat în arendă terenurile Ioanei Băsescu, fiica preşedintelui Traian, din localitatea Nana. Întâmplarea face că reţinerea lui Breazu a avut loc cu aproximativ 24 de ore înainte ca Elena Udrea să acorde un interviu unui post de televiziune.

Comisionarul “10%”
   
Tudor Breazu este acuzat că ar fi intermediat o şpagă de 50.000 de euro, bani primiţi de la administratorul unei societăţii comerciale care ar fi primit un contract de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, condus de Elena Udrea. Această sumă reprezenta 10% din valoarea contractului. Totodată, Breazu a fost mandatat de Elena Udrea să administreze firma   Agro Green Nana. Cunoscut în lumea mondenă drept “Cici”, Tudor Breazu spune că este consultant financiar şi avocat. În mandatul de ministru la Dezvoltare al Elenei Udrea, “Cici” se recomanda drept consilier în minister. Dar, nu s-a obosit să stea de-o parte de afacerile controversate. El l-a lăsat pe Gheorghe Deaconeasa fără un teren de nouă hectare din zona Voineasa, necesar pentru construirea unei pârtii de schi. După ce s-au semnat actele, urma ca Breazu să-i aducă banii pe teren, dar nu a mai apărut. Astfel, Deaconeasa a rămas şi fără bani şi fără teren.

Şapte case de la RAPPS

Liberiu Breazu a fost membru al Partidului Democrat Liberal Bucureşti, organizaţie condusă pe atunci de Elena Udrea şi membru în comisia de Administraţie Ordine Publică, Siguranţă Naţională, Dezvoltare Locală şi Regională a PDL Bucureşti. Această comisie era condusă de Ana Maria Topoliceanu, prietena Elenei Udrea, fostă asociată într-o firmă şi director al CNI în mandatul lui Udrea de la Dezvoltare. Din declaraţia de avere a Anei Maria Topoliceanu reiese că aceasta împarte cu Liberiu Breazu, în calitate de proprietari, un apartament în Bucureşti.

Aceasta nu este însă singura locuinţă a lui Breazu, care a primit şapte case de la RAAPPS, pe persoană fizică şi pe firma sa, în timpul guvernului condus de Emil Boc. Pe firma ROMLIT SPECTRUM SRL – o locuinţă de 157 de metri pătraţi în strada Mihai Eminescu numărul 82-88. O altă locuinţă de la RAAPPS este situată la parterul unei vile din Dorobanţi, de pe strada Iuliu Tetrat, are 142 de metri pătraţi cu 229 de metri pătraţi curtea, 22 de metri pătraţi garajul. Tot Breazu este cel care a înregistrat la OSIM Mişcarea pentru Noul Bucureşti.

Casetă/ Traian Băsescu informat de Udrea şi cetăţeni

Fostul preşedinte Traian Băsescu a mai spus ieri că, Elena Udrea l-a informat şi despre neregulile de la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor. “Deci, cealaltă afirmaţie a doamnei Udrea, că m-a informat despre neregulile de la ANRP. Este corect, dar aş vrea să înţelegeţi: cine crede că preşedintele primeşte informaţii sau îşi ia informaţii numai de la serviciile de informaţii greşeşte cumplit. Preşedintele este conectat şi la alte surse de informaţii, de exemplu sinteza de presă din fiecare dimnineaţă în care i se subliniază elementele care sunt declarate în interiorul instituţiei ca fiind priorităţi, corupţia, fraudă economică. Asta este o sursă în completarea informaţiilor de la serviciile de informaţii”, a explicat Băsescu. O altă sursă importantă de informaţii pentru fostul preşedinte Traian Băsescu a fost “departamentul de relaţii cu publicul”, unde se primesc câteva mii de sesizări pe lună. “Acolo se face o sinteză a lor, pentru că preşedintele nu are cum să citească atât volum de informaţii. Şi constat că sunt reclamaţii cu privire la procesul de restituire, cetăţenii spun.”, a mai declarat Băsescu.

“Maior mi-a spus despre fotografiile de la Paris”

Elena Udrea a declarat sâmbătă seara la B1 TV că fostul director al SRI, George Maior, i-a spus despre fotografiile de la Paris în care apărea împreună cu fosta şefă a DIICOT, Alina Bica, înainte ca acestea să fie făcute publice. ”Da, mi se spusese că există acele fotografii. Îmi spusese domnul Maior”, a arătat Udrea, precizând că Maior aflase despre fotografii de la prim-adjunctul SRI Florian Coldea. Pe de altă parte, Udrea a spus că nu crede că SRI a fost implicat, şi crede că Maior nici nu ştia ce s-a întâmplat la Paris, adăugând că, în opinia sa, ”a fost o operaţiune clandestină, făcută în privat”. Întrebată în ce context i-a spus Maior despre aceste fotografii, Udrea a răspuns: ”Mi-a spus întâmplător, cred că pur şi simplu aflase că există acele fotografii şi mi-a spus de ele”.

Băsescu s-a implicat în dosarul Telepatia

Elena Udrea a relatat sâmbătă seara  într-un interviu televizat că într-o întâlnire avută chiar la cabinetul ei, jurnalistul Oreste Teodorescu i-a dat un set de documente referitoare la trustul de presă Intact şi la privatizarea societăţii ICA, pentru care a cerut bani. Udrea a declarat că a dat documentele lui Traian Băsescu şi că acesta le-a trimis la DNA. "Scrie aşa: Profesorul 2, anexe justificative, 10.000. Domnul Oreste mi-a adus un dosar despre nişte fapte din trustul Intact. Profesorul este Dan Voiculescu. Mi-a adus documente despre ce se întâmpla în trustul intact, despre nişte jurnalişti cu bani ce ieşeau de acolo şi aşa mai departe. Şi asta a fost prima parte", a declarat Elena Udrea. "După ce mi-a dat documentul a venit cu această solicitare către mine- mi-a adus documente legate de o doamnă senator apropiată de trustul Intact, despre firma Crescent. Schema financiară despre cum Voiculescu a luat terenurile ICA. Oreste mi-a adus aceste documente cu solicitarea financiară. Eu presupun că erau 10.000 euro. Pentru că nu i-am dat lucrurile acestea a început să mă înjure peste tot la televizor”, a continuat Udrea. Oreste Teodorescu a fost jurnalist  în Trustul Intact. Până acum, Băsescu a negat că ar fi avut vreun amestec în procesul lui Dan Voiculescu. El a făcut însă numeroase intervenţii publice în timpul instrumentării dosarului şi desfăşurării procesului. Este prima dată când există o dovadă că Băsescu a trimis la DNA documente legate de procesul Telepatia.

Ştia despre Coldea, dar n-a făcut nimic

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat ieri că Elena Udrea i-a spus aceleaşi lucruri pe care aceasta le-a susţinut în presă despre şeful interimar al SRI, generalul Florian Coldea, înainte de a le face publice."Elena Udrea mi-a spus. În mod categoric mi-a spus, dar preşedintele nu are niciun mijloc de verificare. Preşedintele nu are posibilitatea, ci Parlamentul. Preşedintele este beneficiarul informaţiilor", a declarat Băsescu. În discursul ţinut la congresul PMP, el a ţinut să-i mulţumească Elenei Udrea pentru ce a făcut ca lider al partidului. Ea s-a autosuspendat din partid după ce procurorii au cerut începerea urmăririi sale penale în dosarul Gala Bute. "Apreciez delicateţea de a nu fi în sală. Sper să aibă condiţii corecte să se apere. Sper să îmi confirme încă o dată că este om cinstit", a spus Băsescu despre Udrea. Întrebat dacă are dubii în legătură cu Udrea şi cu modul în care este judecată, el a răspuns: "Atâta timp cât procurorii ridică semne de întrebare, doamna Udrea are obligaţia să se ducă în faţa procurorilor să-şi aducă argumentele, după care să ajungă şi în faţa judecătorilor. Este o chestiune de opţiune. Vă pot spune din ce am văzut, dânsa pare a avea convingerea că se produce un abuz împotriva sa".

Cazul Mircea Băsescu, “o înscenare”

Traian Băsescu s-a referit la situaţia frateluiu său, Mircea Băsescu, arestat la domiciliu, respingând afirmaţiile că banii lui Bercea Mondialu ar fi ajuns la el pentru a-l ajuta pe interlop să scape de puşcărie . "Mi se pare de cea mai joasă calitate propaganda pe care o fac unii oameni, care au avut şi funcţii importante în stat legat de aşa-zisa înregistare a lui Bercea Mondial că ar fi ajuns bani la mine. Eu vă pot spune că ce i s-a întâmplat fratelui meu a fost o înscenare şi era vorba că la el au ajuns ca să dea înapoi de la un domn doar 250 mii, nu era vorba de bani ajunşi de la Căpăţână la el", a mai spus Băsescu. El a anunţat, totodată, că va reacţiona la recentele declaraţii din spaţiul public despre ultimul său mandat, precizând că şi-l va apăra. "M-am hotărât să nu-mi las distrus mandatul, voi relua toate minciunile din spaţiul public din ultima perioadă. Mi-am făcut o listuţă", a precizat Traian Băsescu. El a negat şi informaţiile neoficiale potrivit cărora ar fi plecat cu 50 de dosare la terminarea mandatului. "Este o minciună. Eu caut acum ... mi-am luat toate calculatoarele să văd dacă nu am documente secrete şi să le şterg. Aşa faci când termini mandatul", a spus Basescu.

×