x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elena Udrea spune că nimeni nu poate afirma că ea a luat şpagă

Elena Udrea spune că nimeni nu poate afirma că ea a luat şpagă

16 Oct 2015   •   16:10
Elena Udrea spune că nimeni nu poate afirma că ea a luat şpagă
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Fostul ministru Elena Udrea a declarat vineri, la ÎCCJ, că nu există nimeni care să susţină, cu probe, că ea ar fi luat mită.

"Nu e nimeni care să spună în România că Elena Udrea a luat şpagă, mă uit în camere şi spun acest lucru, nu e nimeni care să spună asta şi să aibă dovezi", a spus Elena Udrea după ce la instanţa supremă au fost audiaţi trei martori în dosarul "Gala Bute".

Ea a precizat că ceilalţi inculpaţi care au dat declaraţii prin care o acuză de luare de mită au fost presaţi să dea aceste declaraţii şi că nu au probe care să susţină afirmaţiile făcute.

"Am fost arestată doar în baza unor declaraţii oscilante, nu mai spun contradictorii, nu mai spun că mincinoase. Mă bucur că aţi văzut şi voi cum sunt declaraţiile în sala de judecată. Când se ajunge cu nişte fapte la eşalonul inferior, alternativa este fie să meargă la puşcărie perioada întreagă, fie să declare că au dat banii mai departe către Elena Udrea şi să primească o pedeapsă mai mică", a mai spus fostul ministru al Turismului şi Dezvoltării Regionale.

Ea consideră că declaraţiile celorlalţi inculpaţi sunt contradictorii cu ceea ce s-a spus la urmărirea penală şi tot ceea ce afirmă aceştia este făcut pentru a-şi micşora pedeapsa.

"Eu nu voi specula nimic, eu voi rămâne în continuare fermă în a proba minciuna acuzaţiilor care mi s-au adus şi aceasta a fost solicitarea către instanţă, să vadă cât de sinceri sunt cei care dau declaraţiile, şi un judecător cu experienţă vede aceste lucruri. Ei au recunoscut faptele, dar de fapt nu recunosc nimic: 'Recunosc că am luat o geantă de bani, dar i-am dat-o ministrului'. Asta nu e o recunoaştere, e o încercare de a scăpa de pedeapsă. Tipul acesta de recunoaştere le aduce reducerea cu o treime a pedepsei", a afirmat Elena Udrea.

Ea a arătat că i-a avertizat pe subalternii ei din minister că este posibil ca unii oameni de afaceri să încerce să le dea mită şi i-a încurajat să meargă la DNA dacă aceste lucruri se întâmplă.

Potrivit unei postări pe pagina de Facebook, Elena Udrea spune că acest dosar se numeşte pe nedrept "Gala Bute" şi că ar trebui, de fapt, să se numească "Dosarul Elena Udrea", pentru ca este un dosar în care procurorii au "îngrămădit în mare viteză" acuzaţii la adresa sa, cu scopul de a obţine arestarea ei preventivă.

"Abuz în serviciu în condiţiile în care nu se precizează ce anume am făcut eu defectuos, ori nu am făcut deloc, deşi ar fi trebuit să fac, în ceea ce priveşte implicarea MDRT în Gala Bute. Trei luări de mită, pentru care singurele probe sunt declaraţiile, mai greu sau mai uşor date de foşti colaboratori, care fiind puşi în faţa probelor şi cu ameninţarea arestării, sfârşesc prin a recunoaşte că au luat bani, dar evident, nu pentru ei, ci pentru şef, pentru Elena Udrea! Ceea ce le-a adus libertatea, mie arestarea şi, pentru ei în loc de o pedeapsă întreagă, reduceri succesive ale acesteia!", scrie Elena Udrea.

Elena Udrea a fost trimisă în judecată pe 21 aprilie în dosarul "Gala Bute", fiind acuzată de săvârşirea a trei infracţiuni de luare de mită, abuz în serviciu şi tentativă la folosirea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În dosar au mai fost deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei Ion Ariton, fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu - administratorul terenurilor de la Nana deţinute de Elena Udrea, Ştefan Lungu - fost consilier al Elenei Udrea, Gheorghe Nastasia - fost secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Ana Maria Topoliceanu - fost director al Companiei Naţionale de Investiţii, Dragoş Marius Botoroagă - administratorul unei firme.

Potrivit DNA, Udrea ar fi coordonat un sistem prin care persoanele cele mai apropiate ei, şi anume Lungu, Topoliceanu, Nastasia şi Breazu, au primit, cu ştiinţa sa, sume de bani de la reprezentanţii unor societăţi comerciale pentru a le garanta plata la timp a lucrărilor finanţate de ministerul pe care inculpata îl conducea.

×