Conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din Covasna susţine că persoanele care au ameninţat-o pe eleva care a mers la şcoală cu o bentiţă în culorile tricolorului sunt din afara unităţii de învăţământ şi că nu este cazul să fie aplicate sancţiuni în şcoală, dorindu-se aplanarea "oricărui conflict". Potrivit unui comunicat transmis de conducerea Liceului "Korosi Csoma Sandor" din oraşul Covasna, în şcoala mixtă a primat întotdeauna "toleranţa, respectul faţă de identitatea etnică şi culturală a fiecărui elev şi a fiecărui profesor". "Considerăm că orice elev are dreptul să poarte însemnele naţionale ca semn al apartenenţei şi ca manifestare a sentimentelor sale naţionale. Din nefericire, s-a creat, în ultimele zile, o situaţie puţin mai tensionată în şcoală, în rândul unora dintre elevi, ca urmare a incidentelor din ziua de 15 martie 2013", menţionează reprezentanţii şcolii.
Conducerea unităţii de învăţământ susţine că va acorda o atenţie prioritară aplanării acestei situaţii pentru a se revenirii la echilibru, "cu convingerea că cele întâmplate au fost determinate de impulsuri de moment, nefiind vorba de nicio acţiune premeditată". "Considerăm că, în această situaţie, nu este cazul să aplicăm niciun fel de sancţiuni, pentru că dorinţa noastră este aceea de a aplana orice fel de conflict, de a ne educa elevii în spiritul valorilor europene, inter- şi multiculturale şi a cultivării respectului faţă de însemnele naţionale. Din cercetările efectuate la nivelul şcolii reiese faptul că ameninţările primite de eleva noastră sunt venite de la o persoană din afara şcolii, persoană pe care nu o cunoaştem", se arată în comunicat.
Pe de altă parte, reprezentanţii Consiliului Naţional al Elevilor au susţinut că împotriva elevei din Covasna s-au produs acţiuni de discriminare, anunţând că vor sesiza Ministerul Educaţiei şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru a lua măsurile necesare la "asemenea abuzuri".
În opinia Consiliului Naţional al Elevilor, "este inadmisibil ca într-un liceu din România o elevă de clasa a IX-a să fie mustrată, jignită, pusă la colţ şi ameninţată de către colegii ei care aparţin unei minorităţi naţionale, profesorul diriginte şi chiar conducerea şcolii pentru faptul că a «îndrăznit» să poarte o banderolă cu tricolorul României".
Totodată, o echipă a Ministerului Educaţiei a anunţat că va face verificări la Liceul "Korosi Csoma Sandor" din Covasna.
"În urma situaţiei sesizate la grupul şcolar «Korosi Csoma Sandor» din oraşul Covasna (judeţul Covasna), o echipă a Ministerului Educaţiei Naţionale va verifica evenimentele petrecute în incinta unităţii de învăţământ. Ministerul Educaţiei Naţionale va da publicităţii rezultatele acestei verificări, după ce vor fi parcurse toate procedurile legale", a anunţat instituţia într-un comunicat de presă remis joi agenţiei MEDIAFAX.
Ministerul Educaţiei a subliniat că învăţământul românesc se bazează pe promovarea toleranţei şi a convieţuirii interetnice, pe acceptarea diferenţelor, indiferent de natura acestora, "valori universale care constituie piloni ai demnităţii umane".