x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română, premiaţi de ministrul Pricopie la Palatul Victoria

Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română, premiaţi de ministrul Pricopie la Palatul Victoria

de Agerpres    |    14 Apr 2014   •   18:13
Elevi maghiari, câştigători ai unui concurs de limba română, premiaţi de ministrul Pricopie la Palatul Victoria

Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, i-a premiat, duminică, pe câştigătorii unui concurs de limba română, elevi de la şcolile cu predare exclusiv în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău.

"Vă felicit că aţi reuşit să participaţi la concurs, participarea cred că este un efort, dar să aveţi şi rezultate deosebite, faptul că aţi câştigat acest concurs este o dovadă a efortului pe care l-aţi depus şi sunt convins că veţi merge mai departe cu acest efort şi anul viitor", a declarat duminică Remus Pricopie în festivitatea desfăşurată la Palatul Victoria, unde premianţii au beneficiat şi de un tur al clădirii care găzduieşte sediul Guvernului.

Ministrul Educaţiei şi-a exprimat speranţa ca anul viitor să existe un număr mai mare de participanţi la astfel de concursuri, după ce în 2014 au participat 300 de elevi de etnie maghiară şi a menţionat că poate vor fi adăugaţi "paşi suplimentari", inclusiv pentru premianţi, la acest concurs.

"În urmă cu aproximativ două săptămâni s-au semnat contractele pentru câteva mii de bursieri, burse de doctorat şi post-doctorat şi pentru prima dată, o bursă specială, este vorba de bursa tânărului cercetător, în valoarea de 15.000 de euro este dată unui tânăr care a câştigat olimpiade internaţionale şi care decide să urmeze cursurile universitare în România. Poate vă gândiţi şi la această opţiune", le-a mai spus Remus Pricopie elevilor prezenţi.

Premianţii au primit cărţi scrise de clasicii literaturii româneşti şi universale şi diplome din partea Inspectoratului Şcolar Harghita.

Vicepreşedintele Asociaţiei Comunitare Româneşti (ACOR), Angela Bîrsan, a menţionat că la ora actuală, din formula de guvernare face parte şi un partid care-i reprezintă pe maghiarii din România, ai căror membri sunt foarte buni vorbitori de limba română. "Dacă doriţi ca în viitor să vă aflaţi şi voi în această clădire, trebuie să cunoaşteţi bine limba română", a mai spus vicepreşedintele ACOR, Angela Bîrsan.

Aproximativ 300 de elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din judeţele Harghita, Covasna, Mureş şi Bacău au participat pe 7 aprilie, la Miercurea Ciuc, la un concurs de limba română, devenit tradiţional.

Concursul naţional de competenţe lingvistice în limba română pentru minorităţi "Carte frumoasă, cinste cui te-a scris!" a ajuns la ediţia a XII-a şi se adresează elevilor din clasele V-XII de la şcolile cu predare în limba maghiară.

Toţi elevii participanţi la competiţie au maghiara ca limba maternă şi, în mod obişnuit, au puţine posibilităţi de a participa cu şanse reale la un concurs de limba română, dar şi de a-şi exersa aceste cunoştinţele.

Iniţiatoarea concursului, profesoara de limba română Maria Sturzu, spune că ideea i-a venit după ce a constatat care sunt carenţele de exprimare ale elevilor maghiari, dar şi reţinerea acestora de a vorbi în limba română. Gazda concursului, directorul Liceului Teoretic Marton Aron, Varga Laszlo, consideră că această întrecere contribuie la apropierea dintre maghiari şi români şi exprimă dorinţa de a institui şi păstra relaţii de înţelegere, convieţuire şi pace între cele două comunităţi.

Organizatorii concursului de limba română pentru elevii maghiari au fost Liceul "Marton Aron" din Miercurea Ciuc, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Asociaţia Comunitară Românească din Miercurea Ciuc.

În anii precedenţi, câştigătorii concursului au fost răsplătiţi de partenerul tradiţional ACROM, pe lângă cărţi, şi cu vizite la Palatul Parlamentului, Muzeul Cotroceni sau Muzeul Antipa din Bucureşti, dar au avut parte şi de experienţe interculturale cu colegii lor din Capitală.

×
Subiecte în articol: concurs limba romana remus pricopie