x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a susţin, marţi, prima probă a tezelor cu subiect unic

Elevii claselor a VII-a şi a VIII-a susţin, marţi, prima probă a tezelor cu subiect unic

05 Mai 2008   •   00:00

Elevii au revenit, luni, la cursuri după vacanţa de primăvară, iar cei din clasele a VII-a şi a VIII-a susţin, marţi, prima probă a tezelor cu subiect unic pentru semestrul al II-lea, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.



Elevii au revenit, luni, la cursuri după vacanţa de primăvară, iar cei din clasele a VII-a şi a VIII-a susţin, marţi, prima probă a tezelor cu subiect unic pentru semestrul al II-lea, informează Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Conform calendarului de organizare şi desfăşurare a tezelor cu subiect unic, elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a aparţinînd minorităţilor naţionale vor susţine marţi proba de limba şi literatura maternă.

Extragerea variantei de subiecte din cele 10 elaborate este programată la ora 8.45, la sediul Centrului Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţămîntul Preuniversitar, în prezenţa Comisiei Naţionale de organizare.

În intervalul orar imediat următor, cele 234 de centre de comunicare din cele 18 judeţe în care se va desfăşura proba la limba şi literatura maternă vor prelua, decripta şi multiplica variantele de subiect. Acestea trebuie distribuite către unităţile de învăţămînt pînă la ora 11.30. Durata fiecărei teze cu subiect unic este de două ore din momentul primirii subiectelor de către fiecare elev (ora 12.00).

Subiectele sunt elaborate de Centrul Naţional pentru Curriculum şi Evaluare în Învăţămîntul Preuniversitar, conform programei şcolare parcurse pînă la data desfăşurării tezei, în conformitate cu temele selectate din programa şcolară şi comunicate şcolilor. Modele de subiecte au fost publicate în luna aprilie pe site-ulwww.subiecte2008.edu.ro.

La proba de marţi sunt aşteptaţi să participe cei 23.271 de elevi înscrişi în cele două clase (12.093 de clasa a VII-a şi 11.178 de clasa a VIII-a). Aceştia vor susţine, în funcţie de opţiunea fiecăruia, teze la limbile maghiară, germană, ucraineană, sîrbă şi slovacă.

În semestrul II, calendarul tezelor, comun pentru clasele a VII-a şi a VIII-a, arată astfel: 6 mai - limba şi literatura maternă, 9 mai - istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), 13 mai - limba şi literatura română, 16 mai - matematică şi 29 mai - depunerea contestaţiilor. Elevii care absentează, din motive bine întemeiate, vor putea susţine proba în perioada specială din lunile mai-iunie.

Tezele vor fi evaluate în centre special desemnate în acest sens. Fiecare lucrare va fi evaluată de doi profesori, alţii decît cei din unităţile de învăţămînt de la care provin tezele. Baremele unice de evaluare şi notare vor fi postate pewww.subiecte2008.edu.ro, după desfăşurarea tezelor cu subiect unic.

Activitatea de evaluare va dura cel mult trei zile. Evaluarea se face pe baza unui punctaj pe o scară de la 1 la 100, acordîndu-se 90 de puncte pentru răspunsurile corecte şi complete şi 10 puncte din oficiu, cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi notare.

A doua perioadă a tezelor pentru cei care au lipsit la sesiunile anterioare, începe în 23 mai.

Astfel, în 23 mai va fi susţinută teza la matematică, în 27 mai, teza la limba şi literatura maternă, în 30 mai, la istorie/geografie (numai pentru clasa a VIII-a), în 2 iunie, la limba şi literatura română. Contestaţiile pot fi depuse în 4 iunie.
  • Mediafax

×
Subiecte în articol: scoala unic subiect viii-a tezelor