x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Elevilor nu le e frică de "Big Brother". 240 de candidaţi au încercat să copieze la Bacalaureat

Elevilor nu le e frică de "Big Brother". 240 de candidaţi au încercat să copieze la Bacalaureat

de Diana Scarlat    |    29 Aug 2011   •   21:00

Candidatii si-au asumat si in aceasta sesiune riscul de a fi eliminati din examenul de Bacalaureat si de a pierde dreptul de a mai sustine probele in urmatoarele doua sesiuni. 240 de candidati (0,44% dintre cei prezenti) au fost eliminati ieri la proba scrisa de limba si literatura romana, dupa ce au incercat sa copieze cu ajutorul fituicilor, telefoanelor mobile, celebrelor carti in miniatura cu subicete rezolvate, cumparate de pe internet, metode care le demonstreaza ingeniozitatea si inventivitatea, in lipsa cu­nos­tintelor.
La aceasta sesiune a Bacalaureatului, salile de examen au fost dotate si cu microfoane, dupa ce s-a constatat ca "Big Brother" nu-si facetreaba bine fara sonor.

Supraveghetorii s-au confruntat cu tupeul fantastic al multor candidati, culmea imprudentei fiind atinsa de cei carora le-au sunat telefoanele mobile in timpul examenului, desi sunt interzise. In Bucuresti, 44 de candidati au fost dati afara din examen la proba scrisa de limba si lite­ratura romana a celei de-a doua se­siuni a examenului de Bacalaureat. Cei 12.300 de elevi inscrisi la aceasta proba au fost supravegheati de camere video in toate salile in care s-au sustinut probele. In Timis au fost eliminati 18 candidati surprinsi in flagrant de camerele de luat vederi montate in salile de examen, in timp ce incercau sa copieze cu ajutorul telefonului mobil, al fituicilor sau in timp ce incercau sa schimbe intre ei ciorne. In acest judet, 4.300 de absolventi de clasa a XII-a au picat prima sesiune a Bac-ului, dintre care s-au inscris 2.800 pentru proba de ieri si s-au prezentat 2.300. In judetul Arges au fost dati afara 17 candidati care au incercat sa copieze, iar in judetul Bihor au fost eliminati 14 candidati.

Un caz special a fost inregistrat la Odorheiu Secuiesc, unde o tanara a fost eliminata pentru ca a intrat in sala de examen cu poseta, desi semnase ca nu are voie sa aiba asupra ei decat buletinul si pixul. Candidata a spus ca este insarcinata si avea in gean­ta ceva de mancare, dar membrii co­misiei de Bacalaureat au luat de­ci­zia sa o elimine din examen pentru ca tanara nu i-a informat in legatura cu situatia sa si a incalcat regulile.

Un elev suparat pentru ca a fost eliminat din examen a sunat la 112 ieri dimineata, la ora 10:37, pentru a anunta ca se copiaza la Liceul cu Program Sportiv din Targu-Jiu. La fata locului s-a deplasat o echipa din ca­drul Inspectoratului de Politie Gorj, care a anuntat comisia din cadrul Inspectoratului Scolar Gorj cu privire la aceasta sesizare. Elevul risca sa primeasca o amenda cuprinsa intre 500 si 1.000 de lei pentru apelarea nejustificata a numarului de urgenta.

Din totalul celor 62.348 elevi inscrisi la prima proba scrisa s-au prezentat la examen 54.099 de candidati (86,77%). Primul subiect al examenului sustinut ieri a constat in rezolvarea mai multor cerinte pe un text din opera "Adela", de Garabet Ibraileanu. La al doilea subiect, candidatilor li s-a cerut sa scrie un text argumentativ de 15-30 de randuri despre prietenie, pornind de la ideile sugerate de o afirmatie a lui Nichita Stanescu, iar la cel de-al treilea, elevilor li s-a cerut sa re­dacteze un eseu de 2-3 pagini in care sa prezinte modul in care se reflecta o tema (banul, destinul, istoria, familia etc.) intr-o nuvela studiata.

Candidatii sustin astazi proba E(b) la Limba si literatura materna, pentru care s-au inscris 945 de candidati, maine se ve sustine proba obligatorie a profilului, la care s-au inscris 78.082 de candidati, iar pe 2 septembrie, proba scrisa la alegere a profilului sau specializarii, la care s-au inscris 60.345 de candidati. Rezultatele se vor afisa pe 4 septembrie, data la care pot fi depuse si eventuale contestatii. Termenul de rezolvare a contestatiilor este 5-6 septembrie, iar rezultatele finale vor fi afisate in 7 septembrie.

×
Subiecte în articol: bac 2011