x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emblema raşului, in paragină

Emblema raşului, in paragină

de Nicu Amuraritei    |    02 Sep 2007   •   00:00
Emblema raşului, in paragină

In analele restaurării unui edificiu arhitectural şi cultural din Romănia, vechiul cazinou din Vatra Dornei bate recordul de stagnare şi longevitate.

VATRA DORNEI - cazinoul, in aceeaşi stare de 17 ani

In analele restaurării unui edificiu arhitectural şi cultural din Romănia, vechiul cazinou din Vatra Dornei bate recordul de stagnare şi longevitate.

Primarii de Dorna de diferite coloraturi politice şi l-au trecut in programele lor electorale luăndu-şi angajamente că pe perioada legislaturii lor vor termina restaurarea unui monument istoric şi arhitectural construit in stil neoclasic la sfărşitul secolului al XIX-lea.

RESTAURARE. Nici Ministerul Culturii n-a stat deoparte in ultimii 10 ani, dovadă fiind o inscripţie bătută de intemperii din care rezultă implicarea sa in restaurarea edificiului. Lucrările de restaurare zac insă de căţiva ani intr-o totală incremenire.

BANI ŞI IAR BANI. Timp de 17 ani s-au cheltuit sume care cu siguranţă ar fi dus la construirea unui nou cazinou dacă ar fi existat doar planurile impozantei clădiri care, cu temei, era considerată inainte de 1989 emblema oraşului, dovadă că pe ilustrate poate fi găsită şi in ziua de azi.

STRANIU. Ciudăţenia stagnării indelungate e şi mai mare, dacă se are in vedere că in toamna lui 1989 lucrările de restaurare erau terminate in proporţie de 80%, şi in curtea imprejmuită a cazinoului se aflau toate materialele necesare pentru finalizarea lucrărilor.

SPECIFICITATE. Trebuie specificat pentru necunoscători că acest cazinou face parte dintr-un grup de clădiri situate pe malul drept al răului Dorna, toate construite pe vremea cănd Bucovina mai făcea parte din imperiul austro-ungar, şi dădeau staţiunii balneo-climaterice o specificitate greu de uitat pentru cei care poposeau in Vatra Dornei.

×
Subiecte în articol: observator