x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Emil Boc după adoptarea proiectului de buget: "Paza bună trece primejdia rea"

Emil Boc după adoptarea proiectului de buget: "Paza bună trece primejdia rea"

25 Noi 2011   •   13:42
Emil Boc după adoptarea proiectului de buget: "Paza bună trece primejdia rea"

Cele doua proiecte vor ajunge luni in Birourile Permanente ale celor doua Camere.

Daca ar fi sa descriu in patru cuvinte bugetul, acestea ar fi prudenta, respobsabilitate, investitii si locuri de munca. Din nefericire, Uniunea Europeana se intoarce la austeritate. Toate prognozele au fost revizuite negativ, de la 2 la suta la 5,5-0,6 in ansamblu.

Incertitudinile persista din cauza crizei datoriilor suverane ale statelor, instabilitatii de pe pietele financiare si diminuarii ritmului de crestere. Europa este inca departe de a fi stabila macroeconomic.

Trebuie sa consolidam ceea ce avem. Romanii au reusit sa ajute Romania prin sacrificiile facute. Nu vom propune un buget cu tenta populista chiar daca va fi an electoral. Romania trebuie sa ramana ferma.

Daca lucrurile se vor imbunatati in lume, va fi bine si pentru noi. Mai bine judecam conform zicalei paza buna trece primejdia rea.

In Europa, iresponsabilitatea politica este pusa la colt. Guvernele socialiste cad unul dupa altul.

Bufetul este croit pe un deficit de 1,9 la suta, iar cresterea prognozata este de 2,1 la suta. Ne mentinem tinta de aderare la zona euro in 2015.

Investitiile si creearea de locuri de munca vor fi sustinute prin garantii de stat in cuantum de 10 miliarde de lei, prin fondul alocat pentru Prima Casa, IMM-uri si agricultura. Vor fi si ajutoare de stat, 900 de milioane de lei alocate prin Ministerul Finantelor. Resursele vor fi alocate pentru creare de locuri de munca si atragerea de investitii.

Salariile si pensiile nu scad in 2012 si niciun roman nu va castiga mai putin. In privinta mediului de afaceri, nu modificam cota unica, TVA-ul si contributiile sociale. Absorbtia fondurilor europene reprezinta o tinta. Obiectivul nostru este de minim 6 miliarde, 2,5 in agricultura si 3,5 pentru proiecte structurale. Rata de absorbtie va ajunge la 20 la suta. Cursul mediu leu - euro va fi similar cu cel din 2011.

Daca economia va permite si situatia internationala nu se va inrautati, va fi loc de mai bine pentru toata lumea. Daca va exista o crestere, aceasta va fi adoptata cu cel putin sase luni inainte de alegeri

×
Subiecte în articol: emil boc buget 2012