x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eroinele care sfidează potentaţii: frumoase, curajoase, singure şi periculoase

Eroinele care sfidează potentaţii: frumoase, curajoase, singure şi periculoase

22 Mai 2009   •   00:00
Eroinele care sfidează potentaţii: frumoase, curajoase, singure şi periculoase

Din Somalia până în Rusia şi China, o serie de femei fac să tremure regimurile numai cu armele cuvântului. Îi sfidează pe potentaţi, îşi riscă viaţa, se luptă împotriva nedreptăţii, iar respectivele regimuri încearcă să le obstrucţioneze cu orice preţ.

''Ţarul'' rus Vladimir putin se teme de o jurnalistă blondă. Şi când te gândeşti, scrie ziarul italian Il Giornale, că Putin la început chiar ''o curta'', deşi se pare că se căieşte de acest lucru de mai mult timp. Elena Tregubova şi-a făcut o mulţime de duşmani în Rusia, dar ea dezarmează frica cu un surâs. Blondă, cu înfăţişare amabilă, dar cu inima în flăcări, a scris o carte intitulată ''Mutanţii Kremlinului / Tales of a Kremlin Digger /, care a îndrăznit să atace casta Kremlinului. Cartea s-a bucurat de un succes enorm, i-a adus mii de cititori dar şi o mare de necazuri. A fost concediată de la ziarul ei, Kommersant, şi a scăpat ca prin minune de explozia unui dispozitiv amplasat în faţa porţii casei sale, astfel că a fost nevoită să se refugieze la Londra.

Elena este decisă însă să se reîntoarcă în ţara sa. Ea spune că nutreşte nostalgie numai după perestroika, consideră Kremlinul o ''Cupolă'' şi cunoaşte riscul la care se expune. Cu puţin timp înainte de uciderea Annei Politkovskaia spunea: ''Astăzi, în Rusia nu mai este aer, nu mai respirăm. Singura care nu cedează este Politkovskaia. Dar cât va putea rezista?''. Acum o ştie şi ea.

Senait Mehari este ''copila cu kalaşnikovul''. Are 30 de ani, sau poate 35. Asta pentru că nimeni nu a înregistrat-o la oficiul stării civile. Ar fi putut muri de patru sau cinci ori - atunci când mama ei a încercat să o omoare imediat după naştere, sau când tatăl ei a abandonat-o pe un teren cu războinici eritreeni. Ea spune: ''Nu m-am simţit niciodată dorită, întotdeauna a existat cineva gata să mă lichideze''. Senait s-a născut între două lumi legate numai de ură, tatăl ei fiind eritreean, iar mama somaleză, în plin război de independenţă - Eritreea împotriva Etiopiei. S-a născut duşman al mamei care, de ruşine, a închis-o într-o valiză şi a aruncat-o, şi duşman al tatălui care, din umilinţă, a abandonat-o la şase ani pe un teren de antrenament al Frontului de Eliberare al Eritreii.

Senait a fost timp de trei ani o fetiţă-soldat, cu kalaşnikovul în bandulieră, apoi viaţa a dus-o la Berlin. Acum este un star al muzicii pop şi a scris o carte incendiară, ''Inimă de foc''. I-a iertat pe cei care i-au dorit răul şi luptă alături de UNICEF pentru eliberarea copiilor-soldat, aşa cum a fost şi ea. Duce încă război, dar numai în interiorul ei.

Pentru a se lupta pentru lucrurile în care crede, Susanna Arundhati Roy a scris cartea ''Dumnezeul lucrurilor mici'', care i-a adus tot ceea ce a visat: celebritate, bani, iubirea oamenilor. Arundhati Roy este faţa Indiei care se schimbă. Are 48 de ani pe care nu-i arată, un caracter dur şi este fiica unei activiste catolice care a educat-o mai mult în spiritul libertăţii decât al obedienţei. Înainte de a se consacra literaturii a studiat în Italia ca restaurator de monumente, la Florenţa.

În India, unde a devenit simbolul protestului, a fost arestată, judecată şi insultată. Se luptă cu guvernul din cauza unor diguri. Ea spune: Digurile sunt nişte arme de distrugere în masă, pe care guvernele le folosesc pentru a controla oamenii''. Ar fi trebuit să dea apă şi lumină oraşelor, dar opt familii de fermieri din zece nu au acces la electricitate şi 250 de milioane de persoane nu au apă. Deşi e frumoasă, bogată şi celebră ea spune ''nu m-am născut pentru a închide ochii''.

Elif Shafak este o mamă împotriva tuturor prejudecăţilor. Ea s-a prezentat în sala de judecată la scurt timp după ce a născut. Fetiţa ei Sehrazat cântărea trei kg iar judecătorii turci au respins amânarea audierii pe motiv de naştere. Risca o pedeapsă cu închisoarea între şase luni şi trei ani numai pentru că a scris un roman, ''Baba ve Pic'', ''Bastardul de la Istanbul'', în care numai pentru simplul fapt că vorbeşte de genocidul armenilor ofensa identitatea turcă. Judecătorului i-a explicat, privindu-l drept în ochi, că această lege este un prejudiciu pentru Turcia şi că ea nu va cere scuze nimănui. Elif a predat la Tucson, în Arizona, şi a trăit în multe locuri. Ea spune: ''Orientul şi Occidentul nu sunt inamici ci puncte de vedere. Uneori este suficient doar să schimbi punctul de observaţie''. Mai spune: ''Este posibil să fii multicultural, mutilingv şi multireligios''. Justiţia turcă a absolvit-o.

A fost poreclită ''Miss Fluviul Galben'' pentru că este cea care supraveghează marele fluviu muribund. Li Moxuan s-a născut la Shenyang, unul dintre cele zece oraşe cele mai poluate din lume şi este decisă să facă curăţenie. A studiat la Londra şi a devenit eroina ecologismului din China comunistă, o ţară poluată în proporţie de 70% şi un poluator al lumii mai rău decât SUA, potrivit Il Giornale. Ea denunţă faptul că gheţarii din Tibet se topesc şi furtunile de nisip care aduc seceta în China. Regimul o supraveghează şi îi tolerează protestele, cu condiţia să nu ridice vocea. Dar, aşa cum se ştie, cu cât eroina este mai tăcută cu atât este mai periculoasă, încheie Il Giornale, citat de Agerpres. (V.A.)

×
Subiecte în articol: observator