x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Exclusiv. La Paris, de ziua sa, Dinu Cocea îşi doreşte să mai facă un film în ţară

Exclusiv. La Paris, de ziua sa, Dinu Cocea îşi doreşte să mai facă un film în ţară

de Cristinel C. Popa    |    22 Sep 2013   •   22:25
Exclusiv. La Paris, de ziua sa, Dinu Cocea îşi doreşte să mai facă un film în ţară
Sursa foto: Cristinel C. Popa

Astăzi, 22 septembrie 2013, marele regizor român Dinu Cocea, cunoscut pentru seria de filme “Haiducii” şi “Iancu Jianu”, a împlinit frumoasa vârstă de 84 de ani.
Probleme de sănătate îl chinuie în ultimii ani, însă se ţine bine. L-am sunat şi cu mai bine de o lună în urmă. Era internat în spital pentru tratamente şi analize. Mi-a răspuns soţia sa la telefon. “Nici eu nu mă simt prea bine”, a spus ea. În această zi specială pentru domnia sa, l-am sunat din nou, pe la 12.00, ora României, la domiciliul său din Paris. Are telefon fix. Mi-a răspuns din nou, cu o voce mirată, soţia sa. “E plecat după cumpărături, face piaţa, vine imediat, reveniţi…Cam după o oră”, spune ea. Îmi iau o marjă de siguranţă, aşa că revin cu telefonul puţin după ora 17.00. “Să vedem dacă e acasă, aşteptaţi…”, îmi explică din nou consoarta regizorului. În fundal se aud reclame româneşti. Avea să-mi mărturisească la final că se uita la un canal de ştiri românesc. Urmărea desfăşurarea manifestaţiilor din Bucureşti. Şi-a cumpărat pachetul cu majoritatea posturilor din ţară. “Prin satelit prind toate canalele româneşti, am peste 300 de posturi. Urmăream protestele de la Bucureşti, peste 20.000 de oameni…”.

La început s-a bucurat că l-am felicitat. Nu-l  sunase nimeni din ţară. Dinu Cocea a fost uitat, mai ales de cei din tinerele generaţii, de noul val din cinematografie. Însă pentru ceea ce a realizat este exemplu de manual, inclusiv la universitatea românească de profil. “Ah, bună ziua dragă, mulţumesc foarte mult pentru felicitări”. Îi mulţumesc pentru tot ce a făcut pentru România. “Am făcut foarte puţin, aş fi vrut să fac mai mult. Şi acum, la vârsta mea, îmi doresc să mai am activitate în acest sens, dar s-ar părea că nu sunt agreat cu ceea ce vreau eu să fac”. Aveţi proiecte care ar putea fi realizate în ţară, îl întreb. “Încă din 1990 am venit cu scenarii care, din păcate, nu au fost valorificate.Imediat după Revoluţie am venit cu un producător francez şi un un million de franci pentru un film, dar mi s-a întors spatele, chiar în acel entuziasm post-revoluţionar. Chiar acum am două scenarii…Am un om acolo, un producător, absolvent de institut, care se ocupă de proiectele mele, Radu Nema. Să vedem dacă va câştiga concursul acela pentru scenarii organizat de CNC (Centrul Naţional al Cinematografiei - n. red.). Am mai avut un proiect cu ani în urmă intitulat  - Ce naşte din pisică şoareci mănâncă - a luat nota 8.00, dar a fost respins, cum am mai spus, nu a intrat în producţie”. Aţi avut probleme de sănătate, le-aţi trecut cu bine? “Am mai avut, dacă le-am depăşit cu bine? Să zicem bine…Vă mulţumesc foarte mult, la revedere tuturor românilor şi mai ales ţie, de la Paris!”.

Pentru cei care nu ştiu, Dinu Cocea este un valoros regizor şi scenarist român. Născut la 22 septembrie 2013 în comuna Periş, judeţul Ilfov şi stabilit la Paris în 1985, după o carieră extraordinară consumată în ţară şi care, din păcate, nu a mai continuat în occident. Din filmografia sa amintim filme importante în care au jucat mari actori din generaţia de aur ca Toma Caragiu, Colea Răutu, Emanoil Petruţ, Amza Pellea, Adrian Pintea şi mulţi alţii: de la Haiducii (1966), Răzbunarea haiducilor (1968), Răpirea fecioarelor (1968), Haiducii lui Şaptecai (1971), până la Ecaterina Teodoroiu (1978), Iancu Jianu, Zapciul (1980) şi Iancu Jianu, haiducul (1981), la multe din pelicule Dinu cocea semnând şi scenariul. Filmele sale au fost apreciate şi în străinătate, unde au fost distribuite inclusiv în perioada când el se afla în Franţa, fugit din ţară. Pentru meritele sale, el a primit aprecieri la cel mai înalt nivel chiar în cetatea filmului, la Hollywood, însă din păcate, nu s-a mai ocupat de cinematografie decât într-o foarte mică măsură.



×
Subiecte în articol: dinu cocea