x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Expediţia românească pe Annapurna s-a încheiat

Expediţia românească pe Annapurna s-a încheiat

25 Mai 2014   •   15:27
Expediţia românească pe Annapurna s-a încheiat

Prima expediţie românească pentru cucerirea vârfului Annapurna -8091 metri a început pe 28 martie. Echipa a fost formată din Zsolt Torok, Cristian Tecu, George Porancea şi Cătălin Neacşu. Liderul expediţiei, Zsolt Torok, nu s-a sfiit să recunoască, încă de la conferinţa de presă de dinaintea plecării, că riscul la care se supune echipa formată din doar patru oameni, este unul foarte mare, avalanşa prezentând cel mai mare pericol în cazul de faţă. “Nu e neapărat greu ce facem acolo, greu e să rezistăm. Vom avea de trecut printr-un culoar îngust, care este ca un fel de ruletă rusească. Acolo au loc tot timpul avalanşe, iar suflul acestora este foarte puternic, având în vedere că aceste avalanşe ating şi peste 300 km/ora”.

Aventura românească

Alpinist cu experienţă, Zsolt Torok a recunoscut de asemenea că Anapurna este cea mai mare provocare din toţi cei 26 de ani de alpinism. Spre deosebire de K2, unde expediţia a numărat 120 de oameni, existau cărări şi peste 4.000 m de coardă, aici drumurile nu sunt atât de bătătorite.

George Porancea, alpinist, meteorolog şi membru salvamont Bran, a fost scos din perete, între Camp 2 – 5700 m şi Camp 3 – 6.500 m cu elicopterul, alaturi de Zsolt Torok, pe 21 aprilie, cu multiple afecţiuni şi lovituri. În ciuda eforturilor imense depuse de ambii şi a înaintării foarte grele într-un perete mixt de gheaţă, stânca şi zăpada, după ce au depus echipamentul la peste 6200 de metri şi au dormit mai multe nopti în bivuac la 6000 de metri, alpiniştii au fost nevoiţi să abandoneze escalada din cauza unui eveniment neprevăzut şi extrem de periculos. Ghinionul a făcut ca ruperea unui serac să provoace o avalansa în perete, care a căzut fix peste băieti, iar George, nu a apucat la timp să fugă din calea zăpezii. A avut multiple lovituri, iar inhalarea de zăpadă pulvăr i-a cauzat un început de edem pulmonar. Datorită epuizării şi a starii de sanatate a lui George - acum in afara oricarui pericol, baieţii a fost evacuaţi din perete cu ajutorul unui elicopter.

Dincolo de curajul, tenacitatea şi determinarea celor patru alpinişti români, există şi un mesaj important, pe care cei patru eroi moderni l-au promovat încă de la început: Respect pentru persoanele cu dizabilităţi, organizaţia “Ceva de Spus” fiind partener şi prieten al expediţiei. Alpiniştii au avut asupra lor un steag cu toate semnăturile reprezentanţilor de la Ceva de Spus, pentru a promova o atitudine de întelegere şi sprijin pentru persoanele cu dizabilităţi.

Expediţia a fost susţinută de mai multe companii româneşti. Sponsorul principal al expediţiei a fost Adream Invest, cât şi producătorul de echipament de munte Gravity.

×