x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Făcătura "Spionaj şi trădare" porneşte compromisă din faşă

Făcătura "Spionaj şi trădare" porneşte compromisă din faşă

de Jurnalul National    |    05 Sep 2007   •   00:00
Făcătura "Spionaj şi trădare" porneşte compromisă din faşă
Sursa foto: Marin Raica/

Stamen Stanchev, protagonist in procesul "Spionaj şi trădare" aşteaptă şi el să poată pleca din Romănia. După trei ore de discuţii aprinse, procesul "spionilor şi trădătorilor" intră pe linie moartă.
• EXCLUSIV Cititi rechizitoriul complet (Windows Picture and Fax Viewer -19MB)

La primul termen cu procedură completă din dosarul "spionilor şi trădătorilor", apărătorii inculpaţilor au invocat necompetenţa Curţii de Apel Bucureşti. Excepţia a fost respinsă, dar a blocat procesul, pentru că a fost atacată cu un recurs imposibil in această fază. Avocaţii au cerut, de asemenea, inlăturarea interceptărilor făcute de SRI inainte de inceperea urmăririi penale.


Cazul "Spionaj şi trădare", in care au fost trimişi in judecată consultantul internaţional Stamen Stanchev şi foştii oficiali ministeriali Mihai Donciu şi Dorinel Mucea, a intrat ieri pe linie moartă. O sumedenie de probleme ridicate de avocaţi impotriva probelor din dosar au fost amănate pănă la un termen nedefinit. Aspectul care a pus pe butuci orice dezbatere legată de rechizitoriu sau de interceptările SRI este chiar competenţa Curţii de Apel Bucureşti. Potrivit apărătorilor, dosarul ar trebui judecat de instanţa supremă, deoarece in timpul anchetei procurorii au dispus invinuirea fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş. Ei au susţinut că ruperea cazului in două părţi distincte ar fi fost ilegală şi că toate acuzaţiile legate de privatizările strategice trebuie analizate impreună. Judecătorul a văzut insă lucrurile altfel şi a respins argumentele avocaţilor. Unul dintre ei a declarat recurs, deşi, potrivit legii, această problemă mai poate fi atacată doar o dată cu fondul cauzei. Aşa se face că instanţa nu a mai putut lua vreo decizie asupra altor aspecte, iar dosarul va fi trimis la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie unde, cel mai probabil, recursul va fi respins ca inadmisibil.


INFORMAŢIILE SRI. Abia după o plimbare a cazului la instanţa supremă şi inapoi la Curtea de Apel se va putea trece şi la tranşarea celorlalte probleme ridicate ieri. Una dintre acestea se referă la "invalidarea" tuturor informaţiilor strănse de SRI inainte de inceperea urmăririi penale. Potrivit avocatului Nineta Anghelina, filajele, interceptările şi notele informative reprezintă 90% din intregul caz şi ar trebui inlăturate din probatoriul Parchetului General. "Munca informativă a SRI nu poate fi folosită ca probă, deoarece, potrivit legii de funcţionare a serviciului, instituţia nu este organ de cercetare penală. Filajele, notele informative, interceptările efectuate inainte de inceperea urmăririi penale au doar rolul de a fi prezentate parchetului, care trebuie să hotărască dacă incepe sau nu urmărirea penală. Apoi, dacă procurorii vor să folosească drept probă interceptări, trebuie să le ceară in cadrul procesului penal, respectănd legea", a pledat apărătorul lui Dorinel Mucea.


ACUZE DISPĂRUTE. Avocaţii au mai invocat şi absenţa nejustificată din rechizitoriu a unor aspecte prezentate de parchet la momentul arestării acuzaţilor. "Procurorii au susţinut că deţin inregistrări ale intălnirilor dintre membrii aşa-zisei reţele, desfăşurate in apartamentul inchiriat de Stanchev. Ei bine, această acuzaţie a dispărut total din rechizitoriu.
S-a mai spus că la Stanchev acasă s-au descoperit documente importante, secrete de stat, privitoare la siguranţa naţională. Nu mai există nimic in actul de sesizare a instanţei in legătură cu aceste acuzaţii, care dădeau o gravitate deosebită cazului", ne-a declarat ieri avocatul Nineta Anghelina.

Rămăn cu interdicţiile

Eventuala ridicare a interdicţiei de a părăsi ţara, luată pe numele celor trei inculpaţi, nu a putut fi nici ea discutată ieri. Avocaţii au invocat cazul unui alt acuzat in dosarul "Spionaj şi trădare", consultantul internaţional Vadim Benyatov, căruia instanţa supremă i-a permis să părăsească Romănia. Ei au cerut egalitate de tratament şi pentru Mucea, Donciu şi Stanchev. Rămas blocat in ţară, Stamen Stanchev a declarat la sfărşitul procesului că, din cauza acestei interdicţii, a fost nevoit să-şi schimbe complet viaţa: "Am fost cu familia mea patru zile la Braşov şi in acest timp poliţiştii m-au chemat de cinci ori. A trebuit să mă prezint, pentru că acest aspect face parte din obligaţiile impuse de instanţă".

• Cititi rechizitoriu complet (Windows Picture and Fax Viewer -19MB)

×
Subiecte în articol: observator