x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FACIAS: Casele naţionalizate rămân încă o problemă nerezolvată în România

FACIAS: Casele naţionalizate rămân încă o problemă nerezolvată în România

20 Ian 2015   •   16:47
FACIAS: Casele naţionalizate rămân încă o problemă nerezolvată în România

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) atrage atenţia asupra problemei încă nerezolvate care îi priveşte atât pe chiriaşii, cât şi pe foştii proprietari din imobilele preluate în mod abuziv în perioada 6 Marie 1945-22 Decembrie 1989 de regimul comunist.

Despăgubiri acordare ilegal, proprietari cu acte în regulă nedreptăţiţi, o aplicare discriminatorie şi neunitară a normelor în vigoare, au dus la situaţia în care 26.200 de proprietari şi urmaşi ai proprietarilor au beneficiat de plata unei sume totale de 6 miliarde de lei, în timp ce aproximativ 1.000 de dosare au primit 7 miliarde de lei.

Având în vedere semnele de întrebare legate de modul de prioritizare a rezolvării dosarelor de la ANRP, FACIAS a solicitat în repetate rânduri autorităţilor publice transparentizarea modului în care sunt soluţionate dosarele aflate în atenţia acestei instituţii. Există, în continuare, multe persoane care se adresează FACIAS şi reclamă faptul că proprietarii de drept au aşteptat mai mult de zece ani să fie despăgubiţi, şi, în momentul în care s-au săturat să mai aştepte şi au vândut drepturile litigioase unor firme sau persoane specializate pe astfel de operaţiuni, dosarul se rezolva a doua zi şi se acordau despăgubirile.

Problema este cu atât mai gravă, cu cât, potrivit datelor statistice puse la dispoziţie de Guvern, doar un sfert dintre beneficiarii retrocedărilor sunt din România. Acest lucru a provocat un export de capital în valoare de 3 miliarde de euro, de 3 ori mai mult decât valoarea compensaţiilor primite de către beneficiarii din România.

Potrivit estimărilor, pentru a rezolva problema caselor naţionalizate ar mai fi necesare circa 8,7-9 miliarde euro. Lipsa fondurilor ar putea fi însă rezolvată dacă statul ar recupera despăgubirile acordate în mod ilegal de la aşa-numiţii «samsari imobiliari» sau de la persoanele care au păgubit cu sute de milioane de euro statul şi persoanele îndreptăţite să-şi ceară drepturile.

În acest sens, FACIAS propune constituirea unui fond special ca destinaţie a sumelor recuperate, care ar urma să servească ca bază exclusiv pentru despăgubirea persoanelor îndreptăţite. FACIAS s-a implicat activ şi a apărat drepturile românilor din casele naţionalizate, luptând totodată împotriva abuzurilor suportate de aceşti oameni.

Primul pas a  fost procesul câştigat împotriva Guvernului Boc – cel care s-a opus timp de mai bine de un an adoptării normelor metodologice de punere în aplicare a Legii 1/2009 privind protecţia chiriaşilor din casele naţionalizate, iniţiată de profesorul Dan Voiculescu, cea care urma să trateze situaţia în beneficiul ambelor părţi.

Au urmat zeci de iniţiative, semnale de alarmă, consultări, dezbateri şi acţiuni în instanţă pentru ca după mai bine de şase ani problema caselor naţionalizate să nu fie nici astăzi rezolvată.

×