x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fake-news demontat: Consumul de apă cu lămâie nu protejează împotriva Covid-19

Fake-news demontat: Consumul de apă cu lămâie nu protejează împotriva Covid-19

18 Feb 2022   •   15:11
Fake-news demontat: Consumul de apă cu lămâie nu protejează împotriva Covid-19

 Apa cu lămâie nu poate proteja împotriva Covid-19, se arată pe pagina de Facebook Ro-Vaccinare, după ce o postare care recomanada un astfel de „tratament” a fost distribuită de peste 100.000 de ori.

O imagine care conține doar text care susține că consumul de apă caldă cu lămâie protejează împotriva „acestui virus” a fost distribuită de peste 103.000 de ori pe Facebook. Aceste tipuri de afirmații false au apărut în întreaga lume când a izbucnit pandemia în martie 2020 și au fost demontate de AFP în diferite limbi, inclusiv franceză sau engleză.

Versiunea românească a acestei „păcăleli” vechi pare a fi o traducere aproape directă a celorlalte care au apărut în urmă cu un an și au fost demontate, de exemplu în Australia, India și Africa de Sud sau Franța, se arată pe Ro-Vaccinare.

Conform postării, Ministerul Sănătății din România a respins afirmațiile privind apa cu lămâie și coronavirus în martie 2020. „Consumul de lămâie (proaspătă sau în apă fierbinte) nu previne și nu vindecă infecția cu coronavirus”, spune un text postat pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății în 12 martie 2020.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a făcut același lucru pe pagina dedicată Covid-19 numită „Fapt sau ficțiune”: „Nu există dovezi științifice că lămâia /curcuma previne Covid-19. Cu toate acestea, în general, OMS recomandă consumul de fructe și legume adecvate ca parte a unei diete sănătoase”.

Reprezentanții Ro-Vaccinare susțin că cea mai la îndemână soluție împotriva Covid rămâne vaccinarea.

 

       

×
Subiecte în articol: apa cu lamaie Covid-19