x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fata & mitraliera

Fata & mitraliera

de Luiza Moldovan    |    19 Mai 2014   •   16:32
LA VIE EN MOV
 “De ce nu fac femeile armata? Pentru că la comanda s-ar arunca pe spate”
E, iată că nu e chiar aşa! Separatiştii pro-ruşi din Ucraina au găsit o soluţie de excepţie la o problemă devenită cronică, anume că bărbaţii nu mai vor să vină să lupte voluntar: femeile. Vasăzică masculii feroce cu dinţii atroce nu mai vor să pună mâna pe arme. Dintr-o dată, urlă pacea-n ei. Pe cale de consecinţă, sunt acceptate, cu mare drag, femeile, care, după ce completează nişte rubrici cu seria şi numărul de buletin şi un număr de contact, pleacă la instrucţie. Mama lor de rusoaice războinice! După ce că nasc în chinuri şi cresc plozi răsfăţaţi care le fac la nervi, mai trebuie acuma să se ducă să lupte pentru ţară, că bărbaţii lor stau ca tăuraşul Ferdinand şi sorbecăie flori. Parcă-l şi văd pe Serghei cum miroase tot felul de aromatice pentru o ciorbiţă pe care vrea demult s-o facă dar n-a avut timp sau cum tunde trandafirii din curte, unul câte unul şi cum coase ciorapii copiilor, cu o mână mare şi păroasă. Sau cum îşi bea cafeaua cu degetul mic ridicat, gingaş, cu ochii-n telenovelă. Cum se uită la ceas să vadă cât mai are până-i culcă şi cum îşi sună nevasta s-o-ntrebe la cât vine şi dac-o mai aşteaptă. Sau îi face crize de gelozie lu’ aia, care, cu mitraliera-n mână, trebuie să lupte cu doi nătărăi: duşmanul şi bărbatul personal. Ha! Parc-o şi văd pe Sergheevna între două focuri de armă, încercând să-l liniştească pe Serghei că nu e nimeni în zonă, doar nişte duşmani care put a vodcă şi cum ea se gândeşte numai la el şi la familie şi cum familia e totul pentru ea, poc, poc, mama voastră de ucraineni! “Ţi-am gătit raţă la cuptor cu sos de piersici”, să zică el, “cum am văzut eu pe Paprika”, iar ea, între alte două focuri, să-l asigure că abia aşteaptă să termine cu insurgenţii ăştia, că mai sunt vreo câţiva, şi se repede acasă pentru o cină de-li-cioasă alături de familie.

Nu-l condamn pe Serghei pentru că nu vrea să moară, dar îmi place de mor faptul că femeile demonstrează un curaj, altfel, rezervat, cumva, în cutuma socială, doar masculilor. De fapt, dacă e să ne gândim, lor le e frică şi de o banală injecţie. Cum ar putea să fie în prima linie pe front? E clar că şi aici era nevoie de o mână de femeie. Dacă Serghei vrea să stea acasă, ca Penelopa, ar face bine să pună mâna pe aspirator, să şteargă praful, să ducă gunoiul, să distreze copiii, să-i educe, să-i spele. Că de salvarea ţării, se ocupă Sergheevna.

Dar, de fapt, ce animal poţi să fii ca să loveşti o tipă? Să tragi cu arma-n ea? S-ar putea ca femeile astea să aducă pacea-n regiune. Doamne ajută!


×