x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FBI ne laudă, mafioţii noştri îşi văd de treabă

FBI ne laudă, mafioţii noştri îşi văd de treabă

de Andreea Căprescu    |    29 Iul 2010   •   00:00
FBI ne laudă, mafioţii noştri îşi văd de treabă

FBI, prin intermediul directorului asistent Gordon Snow, a catalogat acţiunea din luna aprilie, care a avut ca scop destructurarea unei reţele de criminalitate informatică, drept una dintre cele mai ample acţiuni poliţieneşti din România.



Directorul asistent al FBI, citat de Mediafax, a menţionat într-o prezentare privind criminalitatea online, colaborarea fructuoasă cu autorităţile române în combaterea fraudelor informatice, făcând referire la arestarea, în România, a 34 de persoane, în cadrul operaţiunii din aprilie, când au fost efectuate, împreună cu FBI şi Secret Service, peste 100 de percheziţii, cele mai multe în Capitală şi Râmnicu Vâlcea. "Succesul destructurării acestei reţele s-a bazat, în mare parte, pe parteneriatul puternic dintre instituţiile de aplicare a legii din România şi autorităţile noastre federale, statale şi partenerii locali", a spus Gordon M. Snow, în prezentarea sa din faţa subcomitetului judiciar pentru Criminalitate, Terorism şi Securitate Internă, potrivit site-ului FBI.

Capul unei reţele este încă de negăsit
Ceea ce nu se spune însă este că, la o zi după descinderi, coordonatorul uneia dintre cele trei grupări anihilate a fugit de sub nasul organelor de anchetă, el fiind dat şi astăzi în urmărire internaţională, pe motiv că se sustrage executării mandatului de arestare. Practic, Nicolae Popescu, a profitat de faptul că nu a existat o sincronizare între ora expirării mandatului de reţinere şi ora emiterii mandatului de arestare şi a plecat din incinta Tribunalului, fără ca cineva să-i mai dea de urmă. La momentul respectiv, Marius Dascălu, şeful Serviciului DIICOT Vâlcea declara că incidentul s-a produs, întrucât nu s-a dorit stresarea infractorilor..."S-a făcut o supraveghere, însă era vorba de 34 de persoane şi nu se putea asigura paza pentru fiecare în parte. Mulţi erau în efective de 48 de ore şi unii mai şi obosesc câteodată. E greu de supravegheat un număr atât de mare de persoane, iar dacă faci acest lucru, ei devin iritaţi şi îţi reproşează că au dreptul la linişte dacă sunt liberi. Ceea ce s-a întâmplat, agravează şi mai mult situaţia, însă repet, nu puteam să stăm lângă ei pentru că îi stresezi". Potrivit anchetatorilor, începând cu anul 2006, cele trei grupări infracţionale organizate la care face referire FBI au acţionat pe teritoriul mai multor state ca Spania, Italia, Franţa, Noua Zeelandă, Danemarca, Suedia, Germania, Austria, Statele Unite ale Americii, Canada, Elveţia, organizând licitaţii frauduloase pe site-urile de comerţ electronic. Până în prezent au fost identificate peste 800 de victime, prejudiciul produs fiind de aproximativ 800.000 de euro.

×
Subiecte în articol: observator