Fiecare elev va avea cate o fisa psihopedagogica, completata de psihologul scolii si de diriginte, astfel incat vor fi cunoscuti factorii favorizanti ai unor comportamente delincvente, potrivit proiectului Strategiei de prevenire a criminalitatii in Bucuresti 2011-2016. Printre factorii ce ar favoriza comportamente delincvente la minori se numara parintii plecati in strainitate sau aflati in inchisoare, precum si bolile psihice. Scolile si liceele vor incheia, astfel, parteneriate cu politia, politia locala, asociatiile de parinti, firmele de paza si alte institutii cu rol in protectia si promovarea drepturilor minorilor. In acest fel se va constitui o echipa multidisciplinara, asa cum prevede Strategia.
Monitorizarea incidentelor violente se va face intr-o baza de date unica, gestionata la nivelul Inspectoratului Scolar Bucuresti. Inspectorii si reprezentantii institutiilor partenere vor cunoaste, astfel, toate situatiile cu risc si modul in care aceastea au fost rezolvate.
Potrivit statisticilor existente, majoritatea conflictelor in scoli sunt cauzate de nevoia de dominare (62 la suta), razbunarea (47 la suta), invidia si teribilismul.
De asemenea, absenteismul scolar este foarte raspandit in tara noastra, un elev de liceu lipsind de la ore, in medie, de 68 de ori pe an. Un alt studiu citat arata ca 60 la suta dintre copii sunt agresati deopotriva, in familie si la scoala.