x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Filmul "Trianon" tulbura apele la Cluj

Filmul "Trianon" tulbura apele la Cluj

12 Ian 2005   •   00:00

Nou-instalatul prefect al Clujului, Mihail Hardau, protesteaza public fata de difuzarea filmului documentar "Trianon", realizat de regizorul ungur Koltay Gabor si proiectat, vineri, 7 ianuarie, in sala de festivitati a Institutului Teologic Reformat din Cluj-Napoca.

ELENA STANCIU

SCANDAL. Mihail Hardau a luat pozitie in urma difuzarii documentarului "Trianon"
"Institutia Prefectului Judetului Cluj exprima un protest public cu privire la difuzarea peliculei «Trianon» - un film documentar care militeaza pentru reintregirea Ungariei Mari", se spune intr-un comunicat de presa emis, ieri, si purtand semnatura prefectului Hardau.

EFECTE. Filmul regizorului maghiar Koltay Gabor, care se bazeaza pe scrierile conationalului sau, istoricul Rofai Erno, prezinta conditiile istorice ale semnarii Tratatului de la Trianon si efectele pe care le-a avut acest document asupra natiunii maghiare. In urma semnarii acestui act, la 4 iunie 1920, Ungaria a cedat doua treimi din teritoriile pe care le acumulase in cadrul monarhiei habsburgice, intre 1867-1918. Dupa desfiintarea Ungariei Mari, multi etnici maghiari au ramas in afara granitelor tarii, Tratatul de la Trianon schimband astfel, mult mai mult decat niste simple frontiere.

INTERDICTIE. Documentarul prezentat la sfarsitul saptamanii trecute la Cluj, care de altfel pana ieri a fost vizionat in sase orase transilvane, este o varianta prescurtata a serialului "Trianon", pe care regizorul Gabor l-a montat dupa ce postul de televiziune maghiara MT2 si Duno TV au refuzat sa difuzeze cele 14 episoade ale documentarului. "Atat timp cat in Ungaria, stat membru al Uniunii Europene, o astfel de pelicula nu este acceptata spre difuzare publica si a nascut controverse, cu atat mai mult in Romania, cunoscuta fiind interpretarea, difuzarea ar trebui sa fie atent observata. Este necesar ca organele abilitate ale Ministerului Educatiei si Cercetarii, ale Ministerului Culturii si Cultelor si ale Parchetului sa se autosesizeze si sa procedeze la investigarea acestei manifestari desfasurate intr-o institutie de invatamant acreditata - care trebuie sa respecte Legea invatamantului - si in organizarea unei Asociatii care are un statut care trebuie respectat sub sanctiunea legii", a declarat prefectul Mihail Hardau.

MUSTRATI DE SEF
Prefectul Mihail Hardau n-a uitat sa-i mustre chiar si pe colaboratorii sai apropiati sau pe unii colegi, care au participat la evenimentul de vineri seara. Printre acestia s-au aflat Vekov Karoly, fost deputat UDMR, Samadi Gyula, consilier local al municipiului Cluj-Napoca, Kerekes Sandor, vicepresedintele Consiliului Judetean, precum si diplomatul Konza Laszlo, atasatul pe probleme economice al Consulatului general al Ungariei la Cluj. Reactiile dupa declaratiile prefectului au aparut imediat. Presedintele organizatiei Tineretul Maghiar din Ardeal, Soos Janos, a declarat ca organizatia a fost amendata de Politia din Odorheiu Secuiesc dupa proiectia filmului, lucru pe care el il considera o ilegalitate si un abuz, in vreme ce rectorul Institutului de Teologie Reformata din Cluj-Napoca (in care s-a tinut proiectia filmului), Juhasz Tamas, a spus ca institutia pe care o conduce nu a fost co-organizator al acestui eveniment cultural.
×
Subiecte în articol: observator