Bacşişul va fi impozitat, dacă se aplică o măsură propusă de Finanţe. Sumele în plus pe care le vor vira comercianţii statului vor fi recuperate de la clienţi. Dacă bacşişul va fi înregistrat de comerciaţi ca venit, suma va fi impozitată cu 16% în cazul IMM-urilor şi cu 3% în cazul microîntreprinderilor. Dacă bacşişul le va rămâne angajaţilor, ei vor plăti un impozit de 16% pentru acest câştig. În cazul lor, valoarea impozitului va fi calculată, reţinută şi plătită statului de către firmă. Cele două situaţii sunt prevăzute într-un proiect de act normativ, lansat, ieri, în dezbatere publică, de Finanţe.
Indiferent de opţiune, comercianţii vor fi obligaţi să treacă bacşişul pe bonul fiscal şi să îl înregistreze în contabilitate. În funcţie de opţiunea pe care o va lua comerciantul, pentru sumele obţinute din bacşiş, el nu se va vira TVA şi nici CAS şi CASS.
Dan Schwartz, Managing Partner al RSM Scot, a precizat pentru Jurnalul Naţional că această decizie va creşte preţurile, deoarece nu va mai fi suma netă pe care o primea direct chelnerul, ci una brută pentru care vor fi plătite taxe. “Creşterea de preţ din impozitarea bacşişului va fi compensată de reducerea TVA (la 9% pentru toate alimentele şi serviciile alimentare, de la 1 iunie). Şi acum bacşişul ar trebui impozitat, dar nu face nimeni acest lucru, pentru că este greu de urmărit”, a apreciat Dan Schwartz. El subliniază că recentele controale ale Fiscului, şi sumele în plus găsite în casele de marcat ale barurilor şi restaurantelor, au adus în atenţie declararea şi impozitarea bacşişului. “Rămâne de văzut cum va aplica Guvernul exact această măsură”, a detaliat consultantul fiscal. Potrivit reglementărilor propuse, bacșiș este suma de bani oferită de client în plus faţă de valoarea bunurilor sau serviciilor. Tot bacşiş este şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta. Această sumă în plus va fi evidenţiată pe un bon fiscal distinct de cel plătit pentru produse sau pentru consumaţie.