x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Floricel Achim, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru spionaj

Floricel Achim, condamnat la 12 ani şi 6 luni de închisoare pentru spionaj

18 Iun 2010   •   00:00

   
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis condamnarea la câte 12 ani şi 6 luni a subofiţerului MApN Floricel Achim şi a bulgarului Marinov Zikolov pentru trădare şi spionaj. Decizia poate fi atacată cu recurs.

Curtea Constituţională a României a respins, pe 5 martie, excepţia ridicată în dosarul în care sunt judecaţi subofiţerul MApN Floricel Achim şi bulgarul Marinov Zikolov pentru trădare şi spionaj.

După această decizie, dosarul s-a întoars la CAB, după redactarea motivării de către CCR.

În noiembrie 2009, instanţa supremă a admis excepţiile ridicate de avocatul unuia dintre inculpaţi, care a susţinut că este neconstituţional faptul că un procuror civil a anchetat prin derogare de competenţă un funcţionar militar.

ÎCCJ a suspendat procesul şi a trimis la CCR dosarul pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate.

Pe 24 iunie 2009, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest, a lui Floricel Achim, subofiţer MApN, pentru trădare prin transmitere de secrete şi lui Marinov Zikolov, cetăţean bulgar, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de spionaj.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, doi superiori ai militarului român, Mihai Fercheluc şi Dragoş Petrişor, care sunt acuzaţi de neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Potrivit DIICOT, în perioada 2002 - 2008, Achim şi Zikolov au dezvoltat un sistem clandestin, în baza căruia subofiţerul român procura din reţelele informatice ale unităţii militare unde îşi desfăşura activitatea informaţii secrete de stat sau documente ori date care, prin caracterul şi importanţa lor, fac ca fapta să pericliteze siguranţa statului român.

Procurorii au constatat că sustragerea se realiza în două modalităţi. Astfel, în timpul executării serviciului (24 de ore cu 72 de ore) subofiţerul avea acces la unul dintre calculatoarele unităţii şi sustrăgea informaţiile în mod direct, cu ajutorul unor suporţi de memorie externă.

DIICOT a dispus disjungerea şi declinarea cauzei în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare, în vederea efectuării de cercetări faţă de învinuiţii militari Costică Lupu, Adrian Mândroiu, Costel Munteanu, Mihai Ovidiu Baba, şi făptuitorii militari Aurel Chiriţă şi Nicolae Dohotariu sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în păstrarea secretului de stat.

Agerpres

×
Subiecte în articol: observator