x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general

FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general

de Redacția Jurnalul    |    13 Apr 2024   •   15:40
FMI o reconfirmă pe Kristalina Georgieva în funcția de director general
Sursa foto: Hepta/Kristalina Georgieva

Consiliul de administrație al Fondului Monetar Internațional (FMI) a anunțat vineri că directorul general al instituției, Kristalina Georgieva, a fost numită „prin consens” pentru a rămâne în fruntea instituției pentru un al doilea mandat de cinci ani.

Noul mandat al lui Georgieva va începe la 1 octombrie 2024, la finalul mandatului actual, a precizat FMI într-un comunicat citat de boursorama.com.

„Luând această decizie, Consiliul de administrație recunoaște conducerea puternică a doamnei Georgieva în timpul mandatului său, menținând cursul în pofida unei serii de șocuri globale majore. Doamna Georgieva a pus în aplicare răspunsul fără precedent al FMI la aceste șocuri”, au comentat Afonso Bevilaqua și Abdullah BinZarah, membri ai Board-ului citați în comunicat.

„Sunt extrem de recunoscătoare pentru încrederea și sprijinul Consiliului de Administrație, care reprezintă cei 190 de membri ai noștri, și sunt onorată să îmi pot continua misiunea în fruntea FMI în calitate de director general”, a reacționat imediat Kristalina Georgieva, într-o declarație separată.

Economistă bulgară născută la Sofia în 1953, dna Georgieva conduce FMI din octombrie 2019, după ce a fost director general al Băncii Mondiale (BM) timp de aproape trei ani. Înainte de a se alătura instituțiilor financiare internaționale, Kristalina Georgieva a fost comisar european timp de șase ani, inițial responsabilă de cooperarea internațională în cadrul Comisiei Europene, sub conducerea lui José Manuel Barroso, apoi de buget și resurse umane sub conducerea lui Jean-Claude Juncker, înainte de a deveni vicepreședinte al Comisiei de la sfârșitul anului 2014 până la sfârșitul anului 2016.

Reconfirmarea Kristalinei Georgieva încheie procesul de numire a noului director general al FMI, care a fost lansat la 13 martie și care trebuia inițial să dureze până la sfârșitul lunii aprilie.

Astfel, Georgieva este confirmată în funcție înainte de începerea reuniunilor de primăvară ale FMI și ale Băncii Mondiale, care încep marți cu publicarea actualizării World Economic Outlook (WEO) și se vor desfășura până vineri.

În mod tradițional, directorul general al FMI este candidatul propus de țările europene, în timp ce președintele BM este candidatul propus de Statele Unite. Aceasta este o diviziune pe care marile țări emergente, începând cu China și India, o pun din ce în ce mai mult în discuție în mod deschis.

Dar distribuția capitalului în aceste două instituții conferă în continuare Statelor Unite și UE o putere predominantă.

Acest proces are loc la un an de la numirea noului președinte al Băncii Mondiale, Ajay Banga, în urma unei proceduri similare după demisia predecesorului său, David Malpass.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Kristalina Georgieva FMI