Magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) au decis, miercuri, să menţină condamnarea la cinci ani de închisoare cu executare în cazul fostului senator Vasile Duţă, acuzat de trafic de influenţă. Decizia este definitivă, urmând ca fostul senator să petreacă următorii cinci ani după gratii.
La 3 iunie 2009, magistraţii din Galaţi l-au condamnat pe Vasile Duţă la trei pedepse de patru, trei şi doi ani şi jumătate pentru trei infracţiuni de trafic de influenţă. Pedepsele au fost contopite, rămânând cea mai mare de patru ani, căreia i s-a adăugat un spor de un an de închisoare.
Tot atunci, magistraţii din Galaţi i-au confiscat fostului senator un autoturism Mercedes şi l-au obligat să plătească 9.100 USD către stat, plus cheltuieli de judecată în cuantum de 3.000 de lei.
În februarie 2005, Vasile Duţă, fost senator în legislatura 2000-2004, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de trafic de influenţă, fapte comise în dubla sa calitate, de parlamentar şi avocat.
Anchetatorii au reţinut că, în luna februarie 2002, Duţă s-a oferit să îl ajute pe un om de afaceri din Germania să obţină de la Ministerul Muncii aprobările necesare deplasării unor contingente de muncitori, precizând că va face aceste intervenţii numai în schimbul primirii unor foloase materiale. El a cerut 400 de euro pentru fiecare persoană care urma să obţină aprobare pentru a lucra în Germania.
Ulterior, în cadrul unei convorbiri telefonice, Duţă i-a cerut omului de afaceri ca, în contul sumelor de bani negociate pentru obţinerea aprobărilor de la Ministerul Muncii, să-i fie trimis un autoturism Mercedes, care a fost achiziţionat cu 38.500 euro şi introdus ilegal în România la data de 21 aprilie 2002.
Potrivit rechizitoriului, pentru a da o aparenţă de legalitate în legătură cu deţinerea autoturismului şi pentru a-l putea înscrie în circulaţie, Duţă a încheiat un contract olograf de vânzare-cumpărare în care s-a consemnat, în mod nereal, plata către cetăţeanul german a sumei de 33.000 euro.
De asemenea, în contul sumei reprezentând valoarea totală a autoturismului, Vasile Duţă a obţinut, în perioada februarie 2002-aprilie 2003, cinci aprobări de contingente pentru 190 de muncitori.
Procurorii au mai stabilit că Vasile Duţă a pretins şi primit, în mod repetat, la începutul anului 2002, de la administratorul unei societăţi comerciale din Tecuci mai multe bunuri, cu promisiunea că poate obţine de la Ministerul Muncii aprobarea deplasării în Germania a unui contingent de 35 de muncitori din cadrul firmei sale.
În alte trei situaţii, prevalându-se de calitatea sa de avocat-senator, Vasile Duţă a promis unora dintre clienţii săi implicaţi în cauze penale, că îşi poate trafica influenţa şi poate interveni la organele de anchetă sau la magistraţi pentru a obţine soluţii favorabile, cerând şi primind, în schimbul acestor servicii, importante sume de bani. Pentru niciunul dintre clienţi nu au fost încheiate, însă, contracte de asistenţă juridică şi nu au fost eliberate chitanţe pentru sumele de bani primite. AGERPRES