x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Fostul şef al ISC, victorie "de etapă" împotriva DNA

Fostul şef al ISC, victorie "de etapă" împotriva DNA

de Ion Alexandru    |    01 Oct 2015   •   16:48
Fostul şef al ISC, victorie "de etapă" împotriva DNA

Completul de cinci judecători în materie penală de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie urmează să judece apelul formulat de fostul director al Inspectoratului de Stat în Construcţii, Constantin Adrian Balaban Grăj­dan, condamnat, în luna iunie, la trei ani de închisoare cu suspendare pentru favorizarea fostului premier Adrian Năstase. Magistraţii au respins, astfel, cererea DNA prin care procurorii au invocat că Grăjdan a depus tardiv apelul, procesul urmând să intre pe rol în data de 26 octombrie.

Fostul director general al Inspecto­ratului de Stat în Construcţii, Constantin Adrian Balaban Grăjdan, a fost condamnat, pe fond, de către Secţia Penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, la trei ani de închi­soare cu suspendare. În sentinţa pronunţată în data de 16 iunie 2015, instanţa de fond a mai decis ca Grăjdan să plătească suma de 22.000 de lei, cu titlu de cheltuieli de judecată făcute de procurori în faza de urmă­rire penală.

„Favorizatorul”, pedeapsă mai aspră decât „infractorul”
Constantin Adrian Balaban Grăjdan a fost trimis în judecată, în iulie 2013, pentru favorizarea infractorului, legat de faptul că, în data de 22 mai 2012, în calitate de director general al ISC, a emis către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o adresă prin care instituţia a contestat prejudiciul calculat de DNA în dosarul „Trofeul Calităţii”. Procurorii spuneau, atunci, că documentul semnat de Grăjdan a fost emis ilegal şi a încălcat normele interne privind circuitul docu­mentelor, „într-un sens contrar intereselor legitime ale Inspectoratului de Stat în Construcții”.

Acuzat că a „albit” prejudiciul
În timpul judecării dosarului „Trofeul Calităţii”, Înalta Curte îl obligase pe Adrian Năstase, în solidar cu Irina Jianu şi soţii Marina şi Bogdan Popo­vici, împreună cu socie­tatea Eurografica, să achite Inspectoratului de Stat în Construcţii despă­gubiri civile de 3,34 mili­oane lei. În baza acestui prejudiciu calculat, locuinţa lui Adrian Năstase din strada Zambaccian a fost chiar pusă sub sechestru.
În 22 mai 2012, conducerea ISC a precizat, prin documentul incriminat de DNA, că nu a înregistrat niciun prejudiciu, motiv pentru care nu se mai constituie parte civilă în dosarul „Trofeul Calităţii”. Împotriva lui Balaban Grăjdan a fost începută urmărirea penală pentru favorizarea infractorului, iar DNA a „înlăturat” efectele adresei emise de acesta. O lună mai târziu, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare.

Grăjdan, a doua victimă colaterală din dosarul „Trofeul Calității”
Adrian Grăjdan a atacat cu apel sentinţa instanţei de fond chiar în ziua pronun­ţării. DNA, însă, a invocat excepţia tardivităţii declarării apelului, cerând Completului de cinci să nu permită atacarea sentinţei de trei ani de închisoare cu suspendare. La începutul acestei săptămâni, magistraţii au decis, însă, să admită de principiu judecarea apelului declarat de fostul director general al ISC, procesul urmând să înceapă în data de 26 octombrie.

Constantin Adrian Balaban Grăjdan nu este singurul cercetat de DNA şi condamnat pentru favorizarea infractorului în acest caz. Medicul Şerban Brădişteanu a primit, la rândul său, o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru că l-a ţinut internat, la Spitalul Floreasca, pe Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă, ca urmare a condamnării primite în dosarul „Trofeul Calităţii”.

×
Subiecte în articol: Grăj­dan