x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Galaţi: Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului a fost declarată calamitată de către fermieri

Galaţi: Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului a fost declarată calamitată de către fermieri

24 Aug 2018   •   15:20
Galaţi: Aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului a fost declarată calamitată de către fermieri

Aproape 50% din suprafaţa agricolă a judeţului Galaţi a fost declarată calamitată de către fermieri, înaintea verificărilor pe care urmează să le facă specialiştii Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului (DAJ), cea mai mare parte fiind afectată de secetă, a declarat vineri directorul instituţiei, Valentin Huciu. 

Potrivit acestuia, 136.000 de hectare sunt declarate suprafeţe calamitate, din totalul de aproximativ 300.000 hectare din judeţul Galaţi. 

"Sunt înştiinţări de secetă pe 129.000 hectare, conform declaraţiilor fermierilor, dar urmează verificările la faţa locului ale DAJ Galaţi. De asemenea, grindina şi inundaţiile au afectat 7.441 hectare, din care grindina a lovit pe 5.560 hectare, iar inundaţiile pe 1.851 hectare", a precizat Huciu. 

El a mai spus că în zona Galaţi a plouat puţin, jumătate faţă de media ultimilor ani, fapt ce a determinat ca aproape jumătate din suprafaţa agricolă a judeţului să fie afectată de secetă. 

"Media multianuală a precipitaţiilor pe ultimii zeci de ani este de 450 litri pe metru pătrat în judeţul Galaţi. Din situaţia trimisă nouă de către Serviciul de Gospodărire a Apelor avem la Tecuci 433 litri/mp, dar la Galaţi sunt 279 l/mp. Deci la Galaţi, noi nu avem la această dată nici jumătate din media multianuală pentru această parte de ţară. La Bereşti avem 399 l/mp. Este extraordinar de puţin şi s-ar putea să ajungem să nu atingem nici măcar media pe ultimii ani. Rezultatul este următorul: devansarea fenofazelor de vegetaţie cu aproximativ două săptămâni. În judeţul Galaţi, viţa-de-vie înfloreşte în jurul datei de 30 mai. Aceste manifestări climatice au determinat ca viţa-de-vie să înflorească, în 2018, la 15 mai", a afirmat directorul DAJ Galaţi. AGERPRES

×
Subiecte în articol: seceta galaţi