x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gaura din stratul de ozon va fi “medie”

Gaura din stratul de ozon va fi “medie”

02 Sep 2008   •   00:00

Organizaţia Meteorologică Mondială se aşteaptă ca anul acesta gaura în stratul de ozon de deasupra Antarcticii să aibă dimensiuni “medii”, ca urmare a fluctuaţiilor produse pe parcursul ultimilor doi ani, informează France Presse.

Organizaţia Meteorologică Mondială se aşteaptă ca anul acesta gaura în stratul de ozon de deasupra Antarcticii să aibă dimensiuni “medii”, ca urmare a fluctuaţiilor produse pe parcursul ultimilor doi ani, informează France Presse. “Conform datelor preliminare, se pare că în 2008 gaura din stratul de ozon din Antarctica se va situa, în privinţa mărimii şi gravităţii, între recordul înregistrat în 2006 şi fenomenul mult mai slab din 2007”, a declarat presei Geir Braathen, expertul OMM în domeniu. “Ne aşteptăm la o gaură în stratul de ozon medie sau normală”, a afirmat el.

 
TENDINŢE. Gaura din stratul de ozon de deasupra Antarcticii a fost descoperită în anii ’80. În general, are tendinţa de a se forma în luna august şi atinge dimensiunea maximă la jumătatea lui decembrie, însă mărimea ei este foarte variabilă, în funcţie de condiţiile meteorologice. Potrivit lui Geir Braathen, în atmosferă există în continuare suficient de multe substanţe nocive pentru a distruge integral stratul de ozon la o altitudine cuprinsă între 14 şi 20 de kilometri. Ozonul stratosferic constituie un filtru natural care protejează Pămîntul de razele ultraviolete ale soarelui, care pot provoca arsuri, cancer la piele, cataracte sau pot distruge vegetaţia. Dispariţia ozonului este cauzată de temperaturile extrem de reci existente la altitudini mari şi de poluarea provocată de anumite gaze refrigerante şi aerosoli acumulaţi în atmosferă. Majoritatea acestor produse nocive sînt pe cale a nu mai fi utilizate, datorită protocolului încheiat la Montreal în 1987, însă aceste gaze rămîn în atmosferă perioade foarte lungi.

×
Subiecte în articol: verde! ozon stratul