După mulți ani de înșelăcuini prin „scrisoarea nigeriană”, apoi prin metoda „generalul american”, românii se confruntă cu o nouă metodă, transformată în funcție de posibilitățile escrocilor de a folosi acte de identitate furate. Noua tehnică propune o „donație” de 285.000 de euro, de la o așa-zisă avocată din Franța, al cărei act de identitate este trimis victimelor, prin internet. Tehnica a evoluat de la corespondența inițială, prin e-mail, la cea mult mai facilă, pe Facebook. Poliția poate deschide ancheta doar dacă una dintre victime depune plângere penală.
Concret, victima trebuie să plătească „doar” 200 de euro, pentru a primi „donația”, și să-și declare datele personale, trimițând inclusiv fotografia sau chiar actul de identitate. „Pentru a atrage atenția, escrocii folosesc sume tentante și motivații puerile, dar victimele sunt păcălite de raportul dintre așa-zisa investiție și suma foarte mare pe care ar avea-o de câștigat”, explică Dan Antonescu, specialist criminolog.
Cele mai facile metode de înșelăciune sunt făcute, astăzi, prin intermediul rețelelor de socializare, despre care cei care au cercetat fenomenul, în ansamblul său, spun că modifică percepția celor care devin victime, schimbă modul normal de gândire, ajungând să modifice chiar „conștiințe”.
Încă nu este luat în serios pericolul venit de pe internet, iar statisticile nu ajută în susținerea unor metode mai drastice de protejare a eventualelor victime, tocmai pentru că mulți dintre cei păcăliți nu au curajul sau nu mai consideră necesar să se ducă la o secție de poliție, pentru a depune plângere penală, așa cum prevede legislația românească. Fără plângere prealabilă, nu există începerea urmăririi penale, iar escrocii profesioniști chiar pe acest fenomen se bazează, știind că pot fi prinși foarte greu, fără implicarea victimelor în acest proces anevoios.
„Cardul de identitate folosit se poate identifica doar în cazul în care se face o plângere prealabilă, în acest sens. Sesizarea din oficiu este doar pentru anumite infracțiuni, conform Codului Penal. Persoana care a a descoperit acest caz ar trebui să depună plângere, la cea mai apropietă unitate de poliție, pentru a se pune în mișcare acțiunea”, a explicat, pentru Jurnalul, comisar-șef Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.
Este o altă variantă a metodei „generalul american”. Ar trebui să atragă atenția în primul rând discrepanța dintre ofertă și solicitare, iar escrocii mizează pe faptul că mulți nici măcar nu depun plângere, pentru 200 de euro pierduți.
Dan Antonescu, specialist criminology
Experții în fraude pe internet au arătat, în ultimii ani, că este nevoie de o legislație specială pentru acest nou canal de comunicare, reprezentat de reţelele de socializare.