Federaţiile sindicale se opun măsurii creşterii TVA-ului şi a cotei unice de impozitare.
"Creşterea TVA-ului şi a cotei unice nu înseamnă decât distrugerea micului contribuabil şi o măsură clară de creştere a evaziunii fiscale. Singura şansă de redresare este să se aplice impozitarea diferenţiată, care să resolve realmente problema în România", a declarat Bogdan Hossu, preşedintele CNS "Cartel Alfa", la finalul discuţiilor cu reprezentanţii Băncii Mondiale, care au avut loc la Ministerul Muncii.
În acelaşi context al sărăcirii populaţiei prin măsurile luate de Guvern pentru a respecta cerinţele Fondului Monetar Internaţional sunt şi disponibilizările anunţate în sectorul bugetar, despre care sindicaliştii spun că sunt nu doar inutile, ci şi păguboase, mai ales acolo unde există deja deficit de personal, cum este şi Asistenţa Socială.
"Problema personalului care lucrează în Asistenţa Socială este că sunt foarte puţini angajaţi în sistem birocratic şi mai mulţi în domeniul de prestări servicii. O singură persoană nu poate să
aibă grijă de mai mult de un anumit număr de copii sau personae cu deficienţe. Se discută problema unui normative în legătură cu acest lucru, dar discuţiile nu s-au finalizat. Problema cu numărul de personal este o chestiune relativă. Problema de fond, care rămâne, este legată de cheltuieli. Disponibilizările de astăzi nu înseamnă reducerea cheltuielilor astăzi. Înseamnă că peste un an şi jumătate vom avea reduceri de cheltuieli în sectorul personal, deci scăderea este foarte puţin semnificativă prin darea afară. Cheltuielile se mută dintr-un capitol în altul, dar pe bugetul consolidat rămân cam aceleaşi ", a mai declarat Bogdan Hossu.
Printre măsurile imediate de reducere a cheltuielilor ar mai fi reducerea alocaţiilor complementare şi familiale, despre care sindicaliştii spun că astfel s-ar da o lovitură de graţie populaţiei sărace, echivalentă cu un genocide. "Cred că este tot o formă de reducere a cheltuielilor pentru ajutorul social, dar care va crea tensiuni sociale suplimentare, pentru că, practice, valorile respective sunt înfime. Dacă facem un calcul pe bugetul de familie, valoarea alocată nu reprezintă decât aproximativ 35% din consumul de alimente strict necesar fiecărui cetăţean. Mai mult, dacă comparăm cu alocaţia pentru spitale, constatăm că alocaţia scade mult sub nivelul de îngrijire pentru penitenciare sau spitale care este astăzi alocat.
Evident că asta va crea o problemă suplimentară şi trebuie analizată cu responsabilitate, pentru a nu se ajunge la un genocid pentru cei care sunt mai săraci şi dezavantajaţI", a mai arătat Hossu.
Citește pe Antena3.ro