x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Ghid pentru ajutor în situaţii de urgenţă

Ghid pentru ajutor în situaţii de urgenţă

de Diana Scarlat    |    27 Feb 2013   •   18:39
Ghid pentru ajutor în situaţii de urgenţă

Voluntarii din România şi toţi cetăţenii care ar putea fi puşi în situaţia de a acorda ajutor comunităţilor afectate de calamităţi au, începând de astăzi, un ghid special. “Primul ajutor psihologic: ghid pentru asistenţii comunitari” a fost lansat la iniţiativa asociaţiei Caritas România, membră a Caritas Europa şi Caritas Internationalis, în parteneriat cu Federaţia ONG-urilor pentru Dezvoltare (FOND). Materialul a fost realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în anul 2011.

Acest ghid este un material informativ şi educativ pentru voluntari afiliaţi organizaţiilor societăţii civile din România, dar şi pentru cetăţenii care se pot confrunta cu o situaţie de urgenţă în care trebuie să ştie cum să acţioneze, astfel încât să respecte siguranţa, demnitatea şi drepturile celor afectaţi. Ghidul a fost lansat astăzi, în prezenţa mai multor profesionişti din domeniul public şi privat care activează în organizaţii şi instituţii a căror misiune include intervenţie şi suport în situaţii de criză sau urgenţă, precum şi programe de asistenţă umanitară în zone de conflict.

În cadrul evenimentului de lansare a noului ghid, Thomas Hackl, coordonatorul programului “Intervenţii în caz de urgenţă” al Confederaţiei Caritas România a subliniat importanţa acordării sprijinului psihologic şi practic în situaţii de urgenţă, tocmai pentru a le respecta demnitatea, cultura şi abilităţile semenilor noştri. “Caritas România nu este acel salvator cu girofar care ajunge primul în cazul unei situaţii de urgenţă, însă este ultima organizaţie care pleacă de la locul dezastrului, tocmai pentru că investeşte în reabilitarea comunităţii, în susţinerea psihologică şi nu doar materială a celor afectaţi şi dezvoltă programe de training şi instruire pentru prevenirea situaţiilor de urgenţă”, a explicat Thomas Hackl. Programele de intervenţie în caz de urgenţă ale Confederaţiei Caritas România au fost prezentate şi printr-o expoziţie de fotografii ce ilustrează activităţiile şi modalităţile de asistenţă în cazul diferitelor intervenţii în zone afectate precum Haiti, Ungaria, Albania şi România.

×