x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile

Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile

de Mara Raducanu    |    Violeta Fotache    |    03 Apr 2009   •   00:00
Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile
Sursa foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

La aproape 24 de ore de la momentul percheziţiei şi ulterior reţinerii de la vila din Pipera, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Alături de el au mai fost arestate alte cinci persoane, printre care şi Cătălin Zmărăndescu.



Finanţatorul Stelei, Gigi Becali, a fost săltat ieri dimineaţă de poliţişti, la prânz a fost reţinut de procurori pentru 24 de ore, iar aseară la ora 21:09 a fost dus, în cătuşe, la Judecătoria Sectorului 1.

În afara omului de afaceri Gigi Becali, procurorii au hotărât să emită ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore şi pentru Cătălin Zmărăndescu, Nicolae Dumitraşcu, Marius Petrinel Geavela, Beciu Dumitru şi Ştefan Dediu.

Cei şase au fost transportaţi aseară la sediul judecătoriei cu dubele poliţiei. Vestea reţinerii omului de afaceri a adunat în scurt timp foarte mulţi susţinători. Sute de persoane s-au strâns la Judecatoria Sectorului 1, scandând numele latifundiarului. La nici o oră de la aducerea omului de afaceri în sediul judecătoriei, un incident tulbura deja atmosfera destul de încinsă. Un tânăr s-a urcat pe capota unei maşini de teren şi a început să scandeze numele lui Gigi Becali, în finalul protestului strigând: "Criminalilor!".

PROCES SUB PRESIUNEA GALERIEI
În jurul orei 22:00, impresarii Victor şi Giovanni Becali au ajuns şi ei la Judecătoria Sectorului 1 pentru a-şi susţine vărul. Un operator tv care îl filma pe Giovanni Becali a fost agresat de acesta, după ce un tânăr i-a spus cameramanului să nu-l mai înregistreze, iar acesta i-a replicat că-şi face treaba şi l-a întrebat "din ce clan face parte". Aceeaşi întrebare i-a adresat-o operatorul şi lui Giovanni Becali.

Replica operatorului l-a făcut pe Giovanni să-l apuce uşor de guler pe cameraman şi i-a spus că "dacă are curaj, să sufle în fiolă", moment în care cei prezenţi s-au pliat, iar conflictul s-a stins. În jurul orei 22:35 la instanţă a ajuns şi Mădălin Voicu. Întrebat de ce a venit, a spus doar: "Ei, am venit. Lăsaţi-mă în pace. Nu vorbesc!"

FĂRĂ CITAŢIE PENTRU BECALI
Şedinţa a început cu o scurtă amânare pentru ca avocaţii lui Gigi Becali să poată studia dosarul. Între timp Parchetul Capitalei, prin purtătorul de cuvânt Oana Bălaşa, a precizat următoarele: "În motivarea pericolului pentru ordinea publică s-a avut în vedere faptul că prin activitatea infracţională inculpaţii s-au erijat practic în organe de aplicare a legii, aspect ce contravine în mod flagrant principiului conform căruia nimeni - indiferent de statutul social - nu îşi poate face dreptate singur".

Unul dintre apăratorii lui Gigi Becali, avocatul Gheorghiţă Mateuţ ne-a precizat că va încerca să ceară un termen pentru studierea dosarului, în interiorul celor 24 de ore de reţinere. Avocatul a mai spus că nici unul dintre aparătorii aleşi ai omului de afaceri nu a reuşit să vadă dosarul. De asemenea, el a mai precizat că Becali nu a primit vreo citaţie anterioară pe care să o fi ignorat. Potrivit legii şedinţa de judecată este secretă. La închiderea ediţiei dezbaterile privind cererea de judecare a lui Becali era în toi.

FILMUL UNUI FURT CONTROVERSAT
La data de 26-27 ianuarie, unul dintre autoturismele lui Gigi Becali - un Mercedes a cărui valoare depăşeşte 100.000 de euro - a fost furat din faţa unui bar din Pipera. De aici, iţele problemei încep să se încurce, deoarece variantele Poliţiei şi cele ale latifundiarului din Pipera nu prea coincid. Gigi Becali are versiunea sa: "Dacă mă duceam la Poliţie nu-mi recuperam maşina, pentru că maşina deja avea numere de Germania şi, probabil, în noaptea aia era în Moldova sau în Bulgaria". În schimb, omul de afaceri a ales să ordone ca maşina să-i fie adusă înapoi, iar ordinul i-a fost îndeplinit. "Am spus: într-o oră să fie maşina aici! Şi a fost în 55 de minute", a declarat Gigi Becali.

Acesta a mai povestit că a stat de vorbă cu hoţii la bar şi că aceştia erau, în mod evident, foarte speriaţi. Finanţatorul Stelei susţine că i s-a făcut chiar milă de hoţi şi la sfârşit le-a dat banii de taxi.

CINE LA CINE S-A PLÂNS?
Varianta oamenilor legii este însă diferită. Aceştia susţin că hoţii s-au plâns la Poliţie, susţinând că bodyguarzii lui Gigi Becali i-au bătut şi i-au sechestrat pentru câteva ore. Ba, mai mult, că ar fi folosit şi arme de foc. "Hoţii acuză că şi eu i-am bătut. Nici nu ştiu dacă i-a bătut cineva. Eu nici nu i-am atins", a spus Gigi Becali. Acesta a spus că hoţii i-au cerut 30.000 de euro în schimbul maşinii. Gigi Becali nu a depus plângere la Poliţie împotriva hoţilor, însă aceştia ar fi semnat declaraţii în care şi-au recunoscut fapta.

Declaraţiile nu au fost însă duse la Poliţie, acestea fiind ridicate ieri de oamenii legii de la domiciliul omului de afaceri. De asemenea, afaceristul susţine că nu a fost chemat la Poliţie pentru a da declaraţii cu privire la incidentul din ianuarie.

ZIUA JUDECĂŢII PENTRU BECALI?
2 aprilie. Ora 7:00. Când întreaga poveste părea să fie dată uitării, iată că ieri procurori, poliţişti, însoţiţi de trupe SPIR au făcut mai multe descinderi la şase locaţii din Capitală şi din împrejurimi aparţinând lui Gigi Becali. De asemenea, percheziţiile au vizat şi alte două locaţii aparţinând altor persoane. "Nu am nici o emoţie, nu are ce să mi se întâmple", a spus Becali. Mai mult, omul de afaceri susţine că Marian Tutilescu, şeful Poliţiei Capitalei, ar fi făcut un pact cu infractorii.

"Eu ştiu că a făcut înţelegere Tutilescu cu ei, ca să dea ei declaraţii despre mine şi să le dea lor drumul, ei sunt liberi acum", a declarat Becali.

LATIFUNDIARUL DIN PIPERA, DUS LA AUDIERI
Becali a ajuns la sediul Poliţiei Capitalei la volanul propriei maşini, înconjurat de mai mulţi mascaţi. Maşina în care a venit afaceristul este cea care a fost furată, oamenii legii urmând să preleveze probe necesare anchetei. Printre cele şase persoane conduse în această dimineaţă la sediul Poliţiei se află un membru al clanului Duduianu, Nicolae Duduianu, zis "Amar". La domiciliul acestora au fost găsite mai multe arme albe. În acest caz, printre cei care urmează să mai fie audiaţi se numără şi Ilie Alexandru, zis "Sandu Geamănu", şi sportivul Cătălin Zmărăndescu, fostul bodyguard al lui Gigi Becali.

TUTILESCU PASEAZĂ RESPONSABILITATEA?
Chestorul de Poliţie Marian Tutilescu, şeful Poliţiei Capitalei, a declarat că ancheta în cazul lui Becali a început de la un incident petrecut în stradă în urmă cu mai bine de două luni, după ce ocupanţii unei maşini au tras asupra celor dintr-o altă maşină.

Acesta a mai precizat că investigarea acestui caz s-a făcut "încă de la început" sub coordonarea procurorilor, încercând să pasese responsabilitatea într-o altă ogradă. Mai mult, Tutilescu susţine că acest caz "ţine de competenţa Poliţiei Ilfov, şi nu a Poliţiei Capitalei".


Coincidenţe ce nasc speculaţii

Gigi Becali şi Puiu Popoviciu, ambii oameni de afaceri preocupaţi, printre altele, de domeniul imobiliar. Rivali, după cum reiese din instrumentarea cazului DGIPI-Agronomie, la baza căruia se află plângerile penale ale lui Gigi Becali şi Bundoi. "În 2006 am aflat de existenţa a două dosare paralele, pornind de la reclamaţiile lui Gigi Becali (...). Mi s-a spus cu ocazia audierilor de la 12 martie 2009 că există o reclamaţie la baza acelei citări, făcută de Becali şi Bundoi", declara Puiu Popoviciu, miercuri seară, instanţei supreme.

A treia referire în care apare numele finanţatorului Stelei a fost făcută de Puiu Popoviciu atunci când a fost întrebat dacă a făcut în vreun fel presiuni asupra fostului rector al USAMV, Nicolae Alecu. "Eu l-am liniştit pe Alecu spunându-i doar că din ce ştiu nu va avea parte de injusteţi din partea lui Becali. Alecu Ioan ştia că am relaţii cu persoane importante din societatea românească, dar în nici un moment nu am făcut vreo afirmaţie în sensul că m-aş folosi de ele pentru o soluţie favorabilă în acel dosar, pentru că acele persoane ocupă temporar acest gen de funcţii pe când poziţia mea este deosebit de stabilă", a declarat Popoviciu.

Imediat după ce instanţa supremă a respins definitiv cererea DNA de arestare preventivă a lui Cornel Şerban, Petru Pictovici şi Puiu Popoviciu, a avut loc a patra referire la Becali. Întrebat de jurnalişti dacă îi este frică de George Becali, Popoviciu a răspuns: "Becali răspunde de ale lui, eu nu mă bag în afacerile lui, dar văd că el în ale mele da".

GRAVITATE
La prima vedere, ridicarea lui Becali cu mandat de aducere fix a doua zi, după ce toţi cei trei din cazul DGIPI-Agronomie au ieşit liberi de la Instanţa Supremă, cumulată cu referirile de mai sus, pare să inducă ideea că ne aflăm în faţa unei reglări de conturi prin intermediul instituţiilor statului. Adică, DNA îl saltă pe şeful serviciului secret al Ministerului de Interne - pornind de la plângerea lui Becali - şi, a doua zi după ce se stabileşte clar de instanţă că nu prea sunt probe pentru arestare, se duc poliţiştii să scotocească acasă la finanţatorul Stelei.

Privind mai în amănunt, afli că în luna ianuarie, cercetările au fost declanşate potrivit Poliţiei în urma unui apel la 112, iar potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului Capitalei, procuror Oana Bălaşa, că ancheta a pornit ca urmare a sesizării din oficiu. În plus, furtul şi recuperarea maşinii prin ocolirea Poliţiei sunt fapte care s-au petrecut cu două luni înainte ca DNA să înceapă urmărirea penală în dosarul DGIPI-Agronomie şi, e drept, după câteva luni de la redeschiderea acestui dosar. Dincolo de orice coincidenţe, nu poate fi ignorată gravitatea gestului de a-ţi face dreptate singur, şi asta prin acte care presupun violenţă psihică şi fizică, aşa cum este sechestrarea de persoane. Rămâne de văzut dacă autorităţile judiciare au probe temeinice şi legale în susţinea acuzaţiilor, altfel riscând eşecul, ca şi în cazul DNA.
Violeta Fotache

 

×