x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Greva minierilor de la mina de uraniu Crucea a încetat

Greva minierilor de la mina de uraniu Crucea a încetat

de Paul Ciurari    |    03 Aug 2012   •   16:34
Greva minierilor de la mina de uraniu Crucea a încetat

Ortacii de la mina de uraniu de la Crucea s-au intors acasa. Dupa aproape 3 zile de protest, au iesit din subteran cu promisiunea ca li se va rezolva ceva. De la minister li s-a spus ca pe data 16 august vor afla exact cum si cat vor primi, numai ca minierii ameninta ca daca vor fi inselati si de aceasta data, se vor inchide din nou in mina.

Conflictul de munca de la Botusana, mina de uraniu Crucea, s-a suspendat. La fata locului a ajuns inca de joi noapte reprezentatul ministerului Economiei, Sorin Gaman, care a discutat cu ortacii "ca de la miner la miner", dupa cum a subliniat chiar acesta. S-a ajuns la un compromis si practic ce le promitea sefii Companiei Nationale a Uraniului pentru data de 30 august, se va intampla la mijlocul acestei luni. "Le-am explicat situatia si starea de spirit zic eu ca este buna de vreme ce oamenii merg acasa. (...)Eu am cerut nu intre nimeni la lucru de astazi (n.a. de vineri ), tinand cont de starea de oboseala si vor reintra la munca de luni", a declarat Sorin Gaman. "Am ajuns la o solutie de comun acord ca intre mineri, adica avem un termen pana in 15 august sa facem toate calculele posibile. Am luat in calcul toate revendicarile si vom vedea ce putem face. Nu s-a negociat nimic! Am promis un singur lucru, ca pe 16 august voi fi aici", a continuat directorului Directiei pentru Resurse Minerale din cadrul Ministerului Economiei.

Potrivit lui Gaman, toate pierderile vor fi recuperate prin zile libere lucrate. De asemnea a subliniat ca nu vor fi sanctiuni. Cat despre revendicari, ele vor fi solutionate in limitele bugetului Companiei Nationale a Uraniului (CNU). De asemenea reprezentantul ministerului Economiei a lasat sa se inteleaga ca se vor face anumite analize pentru a se vedea daca sunt necesare schimbari la nivelul conducerii sucursalei de la Crucea.

Intr-adevar, in jurul orei 12:00 cei aproape 300 de mineri au inceput sa se indrepte spre casa. Au fost scumpi la vorba, asta deoarece li s-a cerut sa nu mai vorbeasca cu presa. Totusi au subliniat ca este vorba de o victorie devansarea cu doua saptamani a termenului de negociere a revendicarilor si ca daca nu vor fi multumiti se vor inchide din nou in mina. "Pana pe 16 sa vedem care-i treaba, daca nu pe urma venim cu femei cu copii cu tot si intram inapoi!", a concluzionat unul dintre mineri.

Obositi si lihniti de foame, au coborat muntele si s-au indreptat spre case. Catorva li s-a facut rau de dinainte de terminarea conflictului: au acuzat stari de lesin, iar un miner a facut o criza de epilepsie joi seara, fiind transportat de ambulanta SMURD la spital.

Acum ortacii asteapta sa vada ce va urma. Din pacate pentru unii dintre ei mina Crucea va deveni doar o amintire. Foarte probabil cei cu varsta de pensionare vor fi incurajati sa iasa la pensie, iar o parte vor fi disponibilizati. Desi Compania National a Uraniului nu inregistreaza pierderi, in actuala configuratie nu poate fi profitabila, spun cei din conducerea CNU. Mina de uraniu este pe final de exploatare, in cativa ani ea urmand sa ramana fara zacamant. Oficialii deja fac demersurile necesare deschiderii unei noi mine de uraniu in judetul Neamt, Sorin Gaman subliniind faptul ca este nevoie de zacamant, chiar si fara deschiderea unu noi reactor la centrala de la Cernavoda.

×