x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa aviara - Alerta maxima la Cernavoda

Gripa aviara - Alerta maxima la Cernavoda

de Florina Zainescu    |    Emilia Sava    |    13 Mar 2006   •   00:00

Cernavoda este primul oras din Romania care intra in carantina totala.

Testele rapide efectuate sambata pentru cateva pasari dintr-o gospodarie din centru au indicat prezenta virusului gripei aviare. "Se pare ca niste nemernici au adus pasari infectate dintr-o curte de pe malul Dunarii in oras", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii. Din aceasta cauza nu se poate face regionalizare ca la Navodari sau Harsova, a spus Gabriel Predoi, director general in Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara.

IN ASTEPTARE. Autoritatile locale erau pregatite, ieri seara, sa inceapa eutanasierea tuturor celor 13.500 de pasari din oras, imediat ce Laboratorul Central de Referinta confirma prezenta virusului. Inca de sambata seara au fost instalate puncte de dezinfectie, iar Politia de Frontiera patruleaza zona pentru a impiedica transportarea pasarilor. Localnicilor li s-au impus deja restrictii pentru parasirea orasului. "Pe podul Sfanta Maria care leaga orasul de gara a fost interzisa circulatia autovehiculelor si s-au instalat filtre de dezinfectie pentru pietoni. Daca boala se confirma podul va fi inchis", a declarat Predoi. De asemenea, s-au instalat filtre suplimentare de dezinfectie la Centrala Nucleara pentru a se asigura functionarea acesteia in conditii optime. Navetistii din Fetesti, Medgidia, Constanta si localitatile invecinate care lucreaza aici vor fi cazati in campusul din incinta.

CONFIRMAT. La ora inchiderii editiei, Laboratorul din Bucuresti confirmase prezenta bolii, in urma analizelor efectuate cu noul sistem american de testare - PCR. (Florina Zainescu, Emilia Sava)

×
Subiecte în articol: observator