x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gripa nouă l-a ucis pe Tony Tecuceanu

Gripa nouă l-a ucis pe Tony Tecuceanu

de Magda Marincovici    |    05 Ian 2010   •   00:00
Gripa nouă l-a ucis pe Tony Tecuceanu

Un actor a fost ucis de virusul A/H1N1. Tony Tecuceanu. S-a întâmplat marţi, la ora 3:00 dimineaţa, la Institutul de Boli Infecţioase "Matei Balş", unde actorul Tony Tecuceanu de la "Cronica Cârcotaşilor" a fost răpus de virusul A/H1N1. Profesorul Adrian Streinu-Cercel spune că vaccinul contra gripei noi ne ajută să depăşim noul val al epidemiei ce va ataca de la jumătatea lunii ianuarie.



Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a precizat că abia după trei zile de la infectare actorul s-a prezentat la medic. Tony Tecuceanu a venit la "Balş" în Ajunul Crăciunului. Foarte rapid starea lui de sănătate s-a degradat, a intrat în comă, fiind necesară ventilarea mecanică, la Terapie intensivă. Complicaţiile la plămâni, după ce virusul a pătruns în organism, asociate cu obezitatea, de care suferea binecunoscutul actor, i-au grăbit sfârşitul.

Acest trist episod, care demonstrează o dată în plus că virusul A/H1N1 este letal, l-a determinat pe profesorul Adrian Streinu-Cercel de a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la pericolul pe care-l reprezintă acest virus pentru oricare dintre noi şi la faptul că putem să-i ţinem piept vaccinându-ne.

FORME UŞOARE, DAR ŞI DECESE
"Lasă, pe mine nu mă nimereşte virusul!", consideră mulţi din jurul nostru în legătură cu virusul gripei noi. "Este o atitudine greşită", ne avertizează profesorul Streinu-Cercel. Potrivit specialiştilor, 90% din persoane fac forme uşoare de gripă nouă, fără simptome, dar care transmit virusul, 6%-8% fac forme severe şi 2% fac forme severe ce pot merge până la deces. Nimeni nu ştie cine sunt cele 2%. Dar, iată, de această dată a murit un actor: Tony Tecuceanu. "Din păcate, oamenii nu înţeleg că vaccinarea este singura modalitate de prevenire a acestei gripe", ne avertizează profesorul Streinu-Cercel.

Vaccinul produs la Institutul Cantacuzino este sigur, tolerabil, asigură imunizarea. De la începutul campaniei de vaccinare contra virusului A/H1N1 până la finele lui 2009, în ţara noastră s-au imunizat aproximativ 200.000 de persoane, din care aproximativ 80.000 de persoane în ultima săptămână a anului trecut şi în primele zile ale lui 2010. De la 15 decembrie 2009, Ministerul Sănătăţii a extins campania de vaccinare la întreaga populaţie, prin cabinetele medicilor de familie.

VIRUSUL A/H1N1 ARE UN TREND ASCENDENT
Potrivit prof. Streinu-Cercel, este de aşteptat un nou val de îmbolnăviri de la jumătatea lunii ianuarie, pentru ca abia spre sfârşitul lui februarie acesta să scadă în intensitate. De altfel, s-a demonstrat că variaţiile bruşte de temperatură favorizează circulaţia virusului şi că acesta se transmite mult mai uşor la frig. Aşadar, virusul este într-un trend ascendent, ceea ce face şi mai necesară vaccinarea. Persoanele suferinde de diabet, de obezitate, cu sistemul imunitar slăbit sunt extrem de expuse la contractarea virusului.

Până în prezent, în ţara noastră virusul nu a înregistrat modificări, aşa cum s-a întâmplat în mai multe ţări, dintre care Ucraina, vecină cu România. În ultimul comunicat al Regiunii OMS pentru Europa, la finalul lui 2009 se remarca o intensificare a activităţii gripale în Georgia, Polonia, Serbia, Ucraina şi în unele regiuni din Federaţia Rusă.

 

"Monstru cu sensibilitate de copil"
Tony Tecuceanu a fost un actor cu experienţă care a jucat în mai multe spectacole de teatru, în filme sau în producţii de televiziune. Ca o recunoaştere a talentului său, în 2006, la Gala Tânărului Actor - HOP, Tony Tecuceanu a câştigat premiul pentru cel mai bun actor, pentru rolul "Lomeier" din spectacolul "Noapte arabă", în regia Theodorei Herghelegiu. Piesa a fost jucată pe scena Teatrului Foarte Mic din Capitală.

"Amintiri din Epoca de Aur 1 - Tovarăşi, frumoasă e viaţa!" este o altă producţie în care Tony a jucat, de aceasta dată în rolul unui miliţian. Tony Tecuceanu a făcut parte din echipa Cârcotaşilor câţiva ani, perioadă în care îi interpreta de obicei pe Adrian Năstase, Corneliu Vadim Tudor şi pe Gigi Becali.

Cârcotaşul s-a născut la Bucureşti la data de 13 ianuarie 1972. Era mare iubitor de natură şi de drumeţii, motiv pentru care "monstrul cu sensibilitate de copil", aşa cum se autocaracteriza pe site-ul "Cronicii Cârcotaşilor", îşi petrecea timpul liber la munte, la mare sau la pescuit. Printre hobby-urile sale, "cârcotaşul" declara pe site-ul emisiunii de la Prima tv că îi place "tot ce înseamna arta spectacolului", fie că este vorba de teatru, film, circ, operă sau sincretism.

Actor, absolvent al clasei de actorie a Universităţii Hyperion în anul 2004, Tony Tecuceanu a putut fi văzut în mai multe roluri, între care, "Omul de noroi", de Paul Ioachim la Teatrul din Buzău. Tony Tecuceanu şi-a început colaborarea la Radio România Actualităţi în anul 2001 când s-a afirmat ca reporter special în emisiunile "Caută România la ea acasă", "Matinal". Apoi a participat la realizarea radioprogramelor "De-ale Casei" şi "Care mai de care". Tony Tecuceanu a mai făcut parte din echipa de reporteri care a realizat emisiunea-anchetă "Pe urmele serviciului de noapte" premiată în anul 2005.
● Magda Colgiu

 

Bucureşti, în top
Decesul actorul de la "Cronica Cârcotaşilor" nu este singurul înregistrat în noaptea de luni spre marţi. Conform unui comunicat al Ministerului Sănătăţii, postat ieri pe site-ul instituţiei, între 4 şi 5 ianurie, s-au confirmat 120 de cazuri noi de gripă cu virusul A/H1N1, dintre care două decese.

Până în prezent, la nivel naţional s-au înregistrat 65 de decese şi 5.870 de cazuri de îmbolnăviri repartizate pe judeţe, astfel: Alba - 2, Arad - 2, Argeş - 1, Bacău - 5, Botoşani - 4, Braşov - 2, Caraş-Severin - 1, Călăraşi - 1, Cluj - 7, Constanţa - 14, Dâmboviţa - 8, Dolj - 2, Galaţi 3, Giurgiu - 1, Harghita - 5, Hunedoara - 5, Ialomiţa - 2, Mureş - 8, Olt - 7, Prahova - 6, Sibiu - 2, Suceava - 5, Teleorman - 1, Vrancea - 3, Ilfov - 3, Bucureşti - 20.
● Magda Colgiu






×
Subiecte în articol: observator ah1n1 tony tecuceanu