x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gust amar - Fost activist PCR urmarit de Interpol

Gust amar - Fost activist PCR urmarit de Interpol

de Monalise Hihn    |    Violeta Fotache    |    07 Apr 2006   •   00:00
Gust amar - Fost activist PCR urmarit de Interpol

Din nou "bratul lung al legii" pare sa fie doar o poveste. Cand justitia romaneasca a reusit sa pronunte o decizie definitiva de condamnare in dosarul "Revolutia de la Cluj", politistii nu l-au mai gasit pe fostul activist de partid Ioachim Moga sa-l incarcereze.

Justitia a reusit sa dea un verdict definitiv in procesul "Revolutiei de la Cluj", dupa mai bine de 16 ani de la comiterea faptelor in urma carora au murit 26 dintre manifestanti si alti 52 au fost raniti. La 20 martie, Instanta Suprema a condamnat, in sfarsit, definitiv cinci dintre cei sase inculpati din dosar.

SINGURUL SCAPAT. Patru dintre cei cinci condamnati au fost deja incarcerati in diverse penitenciare din tara. Singurul care a reusit sa pacaleasca autoritatile, in ciuda celor 80 de ani ai sai, este fostul prim-secretar al Comitetului Judetean PCR Cluj, Ioachim Moga. El a fost condamnat la opt ani de inchisoare, pentru instigare la omor deosebit de grav. Politistii hunedoreni l-au cautat la casa pe care acesta o avea in satul Cincis din judetul Hunedoara. Autoritatile l-au cautat si in alte locuri unde aveau banuieli ca s-ar putea ascunde. A fost dat in urmarire prin Interpol. Daca va fi gasit si va fi incarcerat, din cauza varstei, fostul activist va executa doar jumatate din pedeapsa.

FUGIT IN GERMANIA? Consilierul local Viorel Raceanu ne-a spus ca Moga a vandut locuinta din satul Cincis in urma cu vreo doua luni. "Era abatut si suferea foarte mult. E posibil ca Moga sa fi plecat la Cluj ori chiar in Germania, la fiica sa, care s-a stabilit acolo", ne-a spus Raceanu. In familia lui Moga s-au petrecut mai multe drame in ultimii ani. Fiul sau a fost gasit spanzurat, iar sotia sa a fost supusa mai multor operatii. Reamintim ca Moga a fost arestat la inceputul anului 1990 si a facut opt luni de inchisoare, unde a si facut un atac cerebral. In 1995 a fost scos de sub acuzare, iar doi ani mai tarziu dosarul a fost redeschis.

TOPLICEANU, LA JILAVA
Judecatorii Instantei Supreme au dat, la 20 martie, sentinta finala in procesul privindu-i pe cei implicati in reprimarea revolutiei, la Cluj. Fruntasul Ma-rian Bolbos a fost achitat, iar ceilalti cinci inculpati au primit pedepse grele cu inchisoarea. Pe langa Moga, pentru reprimarea manifestantilor de la Cluj au mai fost condamnati: gen.col. (r) Iulian Topliceanu fost comandant al Armatei a 4-a, a primit 10 ani de inchisoare. El a fost incarcerat luni, 3 aprilie, la Spitalul Penitenciar Jilava; col. Valeriu Burtea fost comandant al unei unitati militare din Floresti, condamnat la noua ani. A fost bagat la inchisoare o data cu Topliceanu: la Jilava; lt. col. Ioan Cocan, fost comandant de divizion, a primit noua ani de inchisoare. El a fost escortat de la domicilul sau din Cluj si dus, marti, la Penitenciarul de Maxima Siguranta Gherla; mr. Ilie Dicu a primit 15 ani de inchisoare pentru omor. El s-a predat luni.
×
Subiecte în articol: observator cluj moga