x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Gutău, poporul te vrea erou!

Gutău, poporul te vrea erou!

de Andreea Căprescu    |    31 Ian 2010   •   00:00
Gutău, poporul te vrea erou!

Mii de cetăţeni vâlceni au semnat o petiţie prin care primarul Mircia Gutău, proaspăt condamnat şi încarcerat pentru luare de mită, să devină "cetăţean de onoare", graţie meritelor deosebite. Campania coordonată de asociaţiile de proprietari este sprijinită de un post local de televiziune, patronat de un magnat PD-L.



România nu e ţara tuturor posibilităţilor, ci ţara în care orice e posibil. La câteva zile după ce Mircia Gutău s-a instalat pentru următorii trei ani la Penitenciarul Colibaşi, oamenii îl vor erou. Nemulţumiţi de decizia ICCJ, cetăţenii au semnat nişte formulare prin care primarul lor, condamnat pentru corupţie, să devină fruntaş în urbe. Activitatea este desfăşurată prin preşedinţii asociaţiilor de proprietari, care merg din uşă în uşă, pentru adunarea de noi adepţi ai ideii de preaslăvire. "Vrem ca primarul să fie numit cetăţean de onoare pentru faptele sale frumoase făcute în municipiu, pentru dezvoltarea oraşului la standarde europene. Au venit oameni din Craiova şi din Piteşti care au insistat să ajute primarul", a declarat Maria Matei, preşedinta Asociaţiei de Proprietari Nr 9, din Râmnicu Vâlcea.


COADĂ LA DAT CU PIXUL
Potrivit celor implicaţi în inedita campanie, au fost realizate sondaje stradale, pe parcursul cărora, cetăţenii au cerut să li se atribuie acest drept de semnătură. Până în prezent, s-au strâns mii de "autografe" care, culmea, vor fi predate postului local de televiziune ce dirijează întregul demers. "Postul VTV se ocupă de promovarea campaniei şi susţinerea locuitorilor. De acolo avem şi formularele. Oamenii au stat la coadă ca să poată semna. Termenul limită este marţi. Apoi formularele vor ajunge la VTV, iar cei de acolo le vor da mai departe", a mai adăugat Maria Matei. Acest post local de televiziune aparţine celebrei femei de afaceri, Maria Tudor, important membru PD-L. Conform scenariului teoretic pe care l-au gândit iniţiatorii campaniei, titlul care nu necesită un anumit număr de semnături va fi înmânat lui Gutău, de unul dintre viceprimari. Practic, e imposibil.


ALO? INCOMPATIBILITATE!
Potrivit regulamentului pentru acordarea titlului de "Cetăţean de onorare", neexpus însă pe site-ul primăriei, în cazul Gutău ar exista o mare incompatibilitate. Conform Capitolului 3, articolul 6, nu pot primi titlul, persoanele care sunt condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă, pentru infracţiuni contra statului, crime împotriva umanităţii sau fapte penale. Nici persoanele care au dosare pe rol, din cauze care ar leza imaginea titlului.


GUTĂU RĂMÂNE ÎN PARTID

Reprezentaţii partidului portocaliu neagă orice implicare în strângerea de semnături ce l-ar transforma pe Gutău în primarul-erou. "Ştim şi noi de acţiunea de strângere a semnăturilor pentru a-l numi pe Mircia Gutău cetăţean de onoare, dar nu este o chestie pe linie de partid. Societatea civilă a decis să facă asta , iar noi nu o putem împiedica. Se vede ca este un primar foarte iubit de cetăţeni. Nu ne vom opune nici dacă membri de partid vor dori să semneze. Oamenii încearcă să îl ajute", a declarat Samoil Valcu deputat PD-L de Vâlcea. Mircia Gutău rămâne în PD-L până când se vor irosi toate căile de atac în justiţie. Reprezentanţi PD-L reuniţi sâmbătă la Poiana Braşov au discutat despre situaţia liderului filialei din Vâlcea şi au decis acest lucru, deşi el a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru luare de mită.

×
Subiecte în articol: observator