Atât sindicaliştii, cât şi reprezentanţii patronatelor din Transporturi au decis să mai dea o şansă pentru negocieri noului Guvern, înainte de a începe protestele de stradă anunţate la finalul anului trecut. Bugetarii acceptă creşterea salarială de la 1 mai.
Singurii care „rămân pe baricade” în privinţa revendicărilor cerute în stradă sunt pensionarii din structurile de Apărare, al căror protest este deja programat pentru 24 ianuarie. MApN şi MAI au lansat o propunere de negociere pentru cadrele în rezervă, astfel încât fiecare să poată alege modalitatea de calcul mai avantajoasă, până în luna mai. Restul sindicaliştilor speră în soluţionarea problemelor în urma unor noi negocieri cu Executivul. „Guvernul trebuie să pună în practică ceea ce s-a angajat că va face, adică şi mecanismul de indexare, şi politicile de ocupare, de creare a noilor locuri de muncă. Luni avem şedinţă şi vom stabili dacă şi când protestăm, dar, în legătură cu salariile, semnalele de până acum sunt că lumea acceptă modalitatea de creştere întârziată pentru 1 mai”, explică Bogdan Hossu, preşedintele CNS Cartel Alfa. Singura manifestaţie de stradă rămâne cea a militarilor şi poliţiştilor în rezervă, pentru schimbarea modalităţii de calcul a pensiilor.
Ultimatum de la transportatori: finalul lui februarie
În privinţa revendicărilor patronatelor din Transporturi, surse din Guvern spun că promisiunile au fost făcute pentru a-i tempera pe transportatori, dar ASF nu va interveni în sensul diminuării creş-terilor RCA programate pentru acest an. Patronatele încă mai aşteaptă până la blocarea întregii ţări prin proteste. „Încă nu au apărut noile norme RCA, deşi ne-au promis că le vor da până pe 31 decembrie. Zilele acestea cerem preţurile la brokerii de asigurări, apoi, pe 24 ianuarie, începem negocierile pentru modificarea Legii 136/1995. Dacă nu se rezolvă revendicările până la sfârşitul lunii februarie, vom începe protestele la primăvară”, spune Vasile Ştefănescu, preşedinte Confederaţiei COTAR.