x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul face bici din pătrunjel

Guvernul face bici din pătrunjel

de Luiza Moldovan    |    26 Apr 2010   •   00:00

De ieri, ţăranii din pieţe sunt obligaţi să dea bonuri fiscale



Ca să nu mai rămâie repetent la ali­ni­erea la normele europene şi anul acesta, Guvernul Boc le-a zis micilor producători să facă bine să-şi tragă şi ei case de marcat pe tarabă, cum au ăia din Străinezia, ... Nu de alta, da-i bate Europa obrazu' pe la seminarii de anvergură că dă pătrunjelu' pe sub mână şi uite cum îl văduveşte pe stat de bani.

Consecvent cu obsesia lui europeană, idealist cum îl ştim, om mic la stat, dar mare la... ăăă... dar mare, Boc nu ezită şi i-o trage ţăranului român acolo unde-l doare pe el cel mai tare, mama lui de derbedeu care altceva nu ştie decât să fure. Vigilent ca o leucocită, Boc identifică microbul neplătitor de suficient de multe taxe şi-l anihilează fără să clipească. De acum stăm liniştiţi. Nici o ţelină din ţara asta nu va pleca incognito în ciorba gospodinei, nici măcar în ciorba lu' doamna mama lu' Boc. Nici un fir de mărar nu va scăpa ochiu­lui vigilent al Guvernului Boc şi nici un cartof nu va trece flagrant graniţa tarabei, ca să facă dizidenţă în cine-ştie-ce piure. Pentru că Boc e puternic şi deştept. Şi nici un fir de păr pe piept. Pentru că merită.

Producătorul român poate să chirăie cât vrea. În sfârşit, braţul lung al dreptăţii ajunge şi-n piaţă şi-l ia de gât pe deloc încercatul ţăran român. Totul, bineînţeles, spre binele consumatorului. Ca să parafrazăm un slogan, "o varză pentru liniştea dumneavoastră". Simţeam noi un freamăt în piaţă şi nu ştiam ce era. Era de fapt neliniştea consumatorului că nu-i taie ţăranul chitanţă la pătrunjel, aliniindu-se, astfel, normelor eu­ro­pene. Acum, consumatorul poate să doarmă liniştit. E aliniat.

Ca să-şi poată vinde marfa în continuare, micii producători sunt obligaţi să se înscrie la Registrul Comerţului, măsură care obligă la scumpirea mărfii cu 10%-15%. Side­rată de ordonanţa Guvernului, Fede­raţia Sindicală AGROSTAR cere Ministerului Agriculturii clarificarea de urgenţă a acestei situaţii şi acuză instituţia de "lipsă de profesionalism de neacceptat" (AGERPRES). "Aceşti oameni nu au ce să caute în minister atâta vreme cât nu cunosc nici legislaţia naţională, nici reglementările europene în domeniu" (Niculae Ştefan, preşedintele AGROSTAR).

Nu mă gândisem la fenomenul ridicat al criminalităţii din piaţă. Cum a putut să-mi scape evaziunea fiscală la băbuţa care vinde pătrunjel şi mărar "trei la un leu"! Bine e să fii vigilent. Băbuţa a fost identificată, prinsă şi anihilată.

O pată pe obrazul curat al patriei! După ce că mănâncă pensia statului, mai obţine şi fonduri din activităţi extra... ăăă... curiculare sau cum e cuvântul ăla greu. Băi, deci nu. Preconizez cu negrăită satisfacţie primele amenzi aplicate băbuţelor care vor continua să facă trafic de leuştean, să dea mărarul pe sub mână, să plaseze pătrunjelul, încercând, în stilul lor criminal, să evadeze fiscalităţii statului, crezând că le va merge. Cu cine? Cu vigilentul Guvern Boc? Niciodată! Niciodată! Niciodată!

×
Subiecte în articol: observator