x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Guvernul rezolvă pe moment problema lipsei de morfină. 10.000 de bolnavi de cancer aşteaptă în continuare medicamentele necesare supravieţuirii

Guvernul rezolvă pe moment problema lipsei de morfină. 10.000 de bolnavi de cancer aşteaptă în continuare medicamentele necesare supravieţuirii

de Magda Marincovici    |    23 Feb 2012   •   12:12
Guvernul rezolvă pe moment problema lipsei de morfină. 10.000 de bolnavi de cancer aşteaptă în continuare medicamentele necesare supravieţuirii

Pentru a iesi din "situatia de avarie" creata de lipsa morfinelor prescrise bolnavilor de cancer, Guvernul a alocat ieri, din fondul de rezerva, 750.000 de lei. Secretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr Vasile Cepoi, a anuntat ca "aceasta suma re­pre­zinta consumul mediu lunar" si ca, probabil, "in doua-trei zile vom avea medicamentele in tara", importate dintr-o tara vecina Romaniei, respectiv Ungaria sau Bulgaria. Banii alocati pentru achizitionarea morfinei vor fi recuperati din bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate la prima rectificare bugetara.

S-ar putea crede ca, gratie interventiei prompte a Guvernului, bolnavii de cancer din tara noastra nu vor sfarsi in chinuri groaznice. Doar ca problema este rezolvata partial. Deoarece buba, care se amplifica de multi ani, respectiv termenele exage­rate de chiar 340- 360 de zile de decontare a facturilor la medicamente, persista. Astfel, principala firma, care asigura 60% din cererea de analgezice injectabile, a decis sa se retraga de pe piata din tara noastra tocmai din cauza intarzierilor la plata facturilor si a taxei claw-back. "Din pacate, orice companie, pe plan international, are limite de credit care nu pot fi depasite, deci nu poate livra la nesfarsit daca nu se achita facturile. Fracturile de aprovizionare depind deci de aceste depasiri ale termenelor de plata peste limitele de credit acceptate de regulamentele corporatiei", atragea atentia Mihai Bundoi, reprezentatul firmei producatoare de opioide.

Se mai face o analiza
Purtatorul de cuvant al Guvernului a anuntat ca premierul a dat termen de o saptamana pentru a i se prezenta o analiza privitoare la cadrul legal aferent constituirii unei rezerve nationale a medicamentelor necesare pentru situatii de urgenta. Dar nu rezerva de urgenta rezolva problema. Atat timp cat nu se va reglementa modul de achitare a facturilor la medicamente, iar statul, CNAS, Mi­nisterul Sanatatii se vor complace sa fie la mana firmelor distribuitoare sau producatoare de medicamente, oricand se va putea inregistra un nou si periculos hiatus in aprovizionarea cu medicamente de orice fel, nu numai de opioide.

Morfina o sa fie. Dar citostaice?
De asemenea, situatia dramatica a bolanvilor de cancer amenintati de lipsa morfinelor s-ar putea repeta in scurt timp si din cauza ca, asa cum ne-au confirmat mai multi onclogi, suma alocata in regim de urgenta de Guvern este total insuficienta.

Pentru moment s-au linistit spiritele in privinta morfinelor. Dar, Guvernul nu spune nimic despre citostaticele curente care lipsesc din farmaciile spitalelor, aspect subliniat in repetate randuri de presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimie. In pericol sunt majoritatea bolnavilor de cancer din tara noastra, dar in special copiii cu aceasta suferinta. Oncologii pediatri nu contenesc in a spune ca 80% dintre cazurile de cancere la copii pot fi tratate daca acestor pacienti le sunt asigurate tratamentele si investigatiile la timp.

De asemenea, Guvernul nu spune nimic despre cei aproximativ 10.000 de pacienti cu cancere in stadii avansate, cu complicatii, care nu mai raspund la tratamentele curente si care se afla pe liste de asteptare pentru noi terapii. Regretele exprimate, fie si cu intar­zirere, de presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, chiar nu pot sa aline suferintele acestor pacienti. Iar promisiunea presedintelui CNAS ca, in 2012, programul national de oncologie este finantat ritmic si continuu la nivelul similar anului anterior chiar este o amenintare. Pentru ca doar bolnavii de cancer si oncologii stiu cate artificii au fost nevoiti sa faca pentru a nu fi abandonate tratamentele.

×