x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hăcuirea Retezatului continuă - Ministerul Mediului ştie de ""drumul lui Băsescu""

Hăcuirea Retezatului continuă - Ministerul Mediului ştie de ""drumul lui Băsescu""

de Anca Aldea    |    27 Apr 2007   •   00:00
Hăcuirea Retezatului continuă  -  Ministerul Mediului ştie de ""drumul lui Băsescu""

In urma unui articol publicat de Jurnalul Naţional in legătură cu şantierul ilegal aflat in plină desfăşurare pe traseul viitorului Drum Naţional 66A, Ministerul Mediului a aflat, direct de la sursă, că lucrările sunt cat se poate de reale. Ecologiştii cer oprirea imediată a lucrărilor.

In articolul "Drumul lui Băsescu - Şantierul din Retezat continuă", Jurnalul Naţional atrăgea atenţia, la 13 aprilie, asupra existenţei unui şantier pe a doua secţiune a DN 66A, in Munţii Retezat-Godeanu, in ciuda unei hotărari luate de edilii hunedoreni, in decembrie 2006, privind suspendarea lucrărilor. Articolul amintea că la 12 aprilie buldozerele ajunseseră la doar un kilometru de peisajul forestier intact din Retezat, deşi prefectul de Hunedoara, Cristian Marius Vladu, anunţase anul trecut că respectiva construcţie fusese oprită temporar pană la finalizarea planului urbanistic zonal şi pană la obţinerea tuturor aprobărilor necesare. Miza este mare, susţin ecologiştii de la Greenpeace şi World Wide Fund, de vreme ce in regiune se află unul dintre ultimele peisaje forestiere de pe glob, zonă care ar trebui să se bucure de o protecţie specială.

PROTEST. Greenpeace Romania ii cere premierului Tariceanu sa ia masuri pentru oprirea "Drumului lui Basescu"

REACŢIE. La mijlocul lui aprilie, Agenţia 3-Filiala CCCF Drumuri şi Poduri Timişoara, constructorul proiectului, a inştiinţat Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile, Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu şi Comisariatul Regional Timiş al GNM cu privire la existenţa unui şantier in plină desfăşurare la km 35 pe secţiunea a doua a DN 66A. "La această dată (16 aprilie - n.r.), pe lungimea cuprinsă intre km 37+440 şi 47+600 se execută lucrări de deschidere a drumului forestier cu două buldozere, lucrări obligatorii la ieşirea din iarnă, lucrări de decolmatare a albiei Jiului de Vest cu două excavatoare pentru evitarea creării barajelor naturale şi obturarea albiei, lucrări de menţinere active a canalelor de colectare a apelor pluviale", se arată in documentul aflat astăzi la MMDD. In notă este specificat faptul că "pe lungimea km 46 pană la km 47-600, zăpada are o grosime de circa 30 de centimetri". Totodată, in a doua săptămană din aprilie au fost executate "lucrări de turnare a betonului in pereţii şi pe fundul canalelor colectoare a apelor pluviale pentru conservarea şi protejarea lucrărilor executate in 2006 şi s-au creat depozite de elemente prefabricate de beton pe tronsonul km 43 pană la km 46".

DEGEABA?
Executivul de la Bucureşti a fost informat incă din toamna trecută in legătură cu lucrările ilicite ale acestei porţiuni a DN 66A, care ar trebui să lege Campu lui Neag de Campuşel, pe tronsonul Petroşani - Băile Herculane. Potrivit Greenpeace, beneficiarul proiectului, Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDPT), nu a realizat un studiu de impact actualizat, nu a primit acordul de mediu din partea Agenţiei de Protecţie a Mediului Hunedoara şi nici nu i s-a acordat avizul de către Consiliul Ştiinţific al Parcului Naţional Retezat. Amenda primită pentru lipsa documentaţiei necesare construcţiei, pe care beneficiarul a luat-o de la Garda de Mediu, nu a avut nici un impact asupra DRDPT. In octombrie 2006, intr-o vizită in regiune, preşedintele Băsescu a declarat că DN 66A este o lucrare la care ţine foarte mult. Peisajul forestier intact din Retezat este ultimul din Europa Centrală, Vestică şi de Sud. Aici se află păduri cu valoare ridicată de conservare, populaţii semnificative de urs, lup şi ras, precum şi specii endemice, rare sau ameninţate de faună şi floră.

×
Subiecte în articol: verde!