x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Hancescu: Elevii de bani gata sunt cel mai des implicaţi în cazurile de violenţă în şcoli

Hancescu: Elevii de bani gata sunt cel mai des implicaţi în cazurile de violenţă în şcoli

de Mediafax    |    06 Iun 2012   •   13:48
Hancescu: Elevii de bani gata sunt cel mai des implicaţi în cazurile de violenţă în şcoli

Elevii care provin din familii dezorganizate sau "copiii de bani gata" sunt, de cele mai multe ori, implicati in cazurile de violenta in scoala, iar sanctiunile ar trebui inasprite, pentru ca dascalilor le este uneori frica sa intervina, a declarat presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu.

In opinia sa, cauzele sunt multiple, de la regulamentul scolar "prea bland" si nepasarea parintilor, pana la o problema a societatii actuale, care a dus la cresterea dozei de rautate in randul copiilor.

"In primul rand, cred ca sanctiunile sunt mult prea blande in actualul regulemant. Singura masura este scaderea notei la purtare si se pare ca nu are efect pentru foarte multi elevi. Poate ar trebui introdusa exmatricularea si in invatamantul obligatoriu. Inainte erau acele centre de reeducare. Pe de alta parte, sunt si multi parinti care nu se implica in educatia copiilor, si aceasta este o alta cauza. Nu dau cu anii la scoala si uneori vin si chiar agreseaza profesorii daca aplica sanctiuni copilului", a spus presedintele FSLI.

Hancescu a precizat ca, in majoritatea cazurilor, este vorba de copii din familii dezorganizate sau de "copii de bani gata", iar vina parintilor nu poate fi ignorata.

"Este clar ca e vina parintilor. Cand le cumpara masini de zeci de mii de euro nu stiu daca le dau si cea mai buna educatie copiilor. Elevii au foarte multe drepturi, mai putine obligatii. Sunt atatea cazuri in care dascalii sunt jigniti de elevi si elevii nu patesc nimic. Iar daca profesorul ia masuri, toata mass-media este impotriva acelui dascal", a mai spus Hancescu.

Liderul sindical crede ca amplasarea unor camere de supraveghere in scoli ar putea fi utila, mentionand ca acum paza trebuie asigurata de catre cadrele didactice, fiecare unitate de invatamant fiind obligata sa asigure in pauze supravegherea.

Tot pentru combaterea violentei in scoli, in opinia lui Simion Hancescu ar trebui implicati mai multi factori: politia locala, scoala, familia, autoritatile locale.

"Este un lucru ingrijorator. Au murit elevi, iar acest lucru este inadmisibil. A crescut doza de rautate a copiilor, si asta pleaca de la o problema a societatii. Trebuie gasite niste solutii. Sunt foarte multe cazuri in care dascalilor le este frica sa se implice si chiar sunt neputinciosi. Pe langa umilirea materiala, nici respect nu exista din partea elevilor si parintilor. Daca un dascal da intr-un elev, apar politia si toata presa. Daca un elev da intr-un dascal, nu i se poate face nimic", a mai spus Hancescu.

Peste 4.000 de cazuri de cazurilor de violenta, consum de alcool, discriminare si furturi au fost inregistrate in intervalul martie-mai 2012, in scolile din Romania, a informat, marti, Ministerul Educatiei Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS).

Conform datelor preliminare raportate de inspectoratele scolare judetene si cel al municipiului Bucuresti, in perioada martie - mai 2012 au fost inregistrate in scoli 4.131 de cazuri de violenta, consum de alcool, discriminare si insusire de bunuri gasite.

"Avand in vedere numarul mare de incidente violente raportate in scoli la nivel national in ultima perioada, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului va demara elaborarea unui Plan National de Actiune pe termen mediu si lung in vederea prevenirii si combaterii acestui fenomen", a precizat sursa citata.

Potrivit MECTS, situatia totala a incidentelor petrecute in scoli pe tot parcursul anului scolar 2011- 2012 va fi gata la sfarsitul lunii iunie.

×
Subiecte în articol: violenta scoli